Начало Избрани Алонсо пред Верстапен и Перес във втората свободна тренировка в Бахрейн

Алонсо пред Верстапен и Перес във втората свободна тренировка в Бахрейн

5051
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо завърши на първа позиция във втората свободна тренировка за Гран при на Бахрейн. Състезателят на Астън Мартин записа най-добрата обиколка за 1:30.907 мин. Втори с изоставане от 0.169 сек. бе Макс Верстапен, който от своя страна бе с 2 хилядни по-бърз от съотборника си Серхио Перес.

Температурата на въздуха в началото на втората свободна тренировка за Гран при на Бахрейн бе 23 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 28, а влажността бе 20 %. Стойностите бяха коренно различни в сравнение с първата сесия заради залязването на слънцето на пистата Сахир. Днешните условия ще бъдат идентични с тези, които ще видим в състезанието в неделя.

Ланс Строл първи напусна своя гараж и се отправи на трасето в Бахрейн. Канадецът загуби доста време по време на FP1 заради системата за запалване на неговия болид. Строл пропусна предсезонните тестове, но сега се чувства достатъчно готов, за да кара в кръг №1 за сезон 2023 в F1

Първата най-добра обиколка бе записана от Строл, който веднага бе изместен от Естебан Окон. Пилотът на Алпин пък загуби позиция от Сайнц. Двамата бяха със софт, докато Строл използваше медиум. Алонсо, Перес и Верстапен също използваха средно твърдите смеси на Пирели

5 минути след началото на FP2 в Бахрейн, Льоклер излезе начело с обиколка за 1:31.843 мин. и отново се оплака от съединителя в неговото Ферари SF-23. В същото време пилотите на Мерцедес и Уилямс също използваха меки гуми, докато Оскар Пиастри и Юки Цунода си спретнаха битка на старт-финалната права.

Льоклер продължаваше да води при изминаването на 1/3 от втората тренировъчна сесия в Бахрейн. Втори бе Сайнц, следван от Хамилтън, Гасли, Окон, Перес, Ръсел, Алонсо, Сарджънт и Ръсел. Американецът караше сам на трасето и трупаше повече километри зад волана на Уилямс FW45.

Във втората половина Строл излезе на трасето с нови меки гуми и записа най-добра обиколка за 1:31.450 мин. Същевременно Ландо Норис едва не се удари в излизащия от бокса Юки Цунода, а времето на Строл бе подобрено от Хюлкенберг и Перес. Мексиканецът обаче бе изпреварен от Фернандо Алонсо. Двукратният световен шампион завъртя обиколка за 1:30.907 мин. с гуми софт.

30 минути преди края на втората свободна тренировка на върха продължаваше да бъде Алонсо. Пилотът на Астън Мартин бе следван от Верстапен, Перес, Льоклер, Хюлкенберг и Строл. В дъното на подреждането се движеха състезателите на Алфа Таури и Уилямс.

Във втората половина на FP2 на пистата Сахир пилотите правиха основни състезателни симулации. Алонсо блокира предните си гуми на 10-ти завой и мина през зоната за сигурност.

В заключителната фаза на втората петъчна тренировка не настъпиха огромни промени в класирането в челната десетка. Така Алонсо остана начело пред Перес и Верстапен. Четвъртото място бе заето от Шарл Льоклер, следван от Нико Хюлкенберг, Ланс Строл, Пиер Гасли, Люис Хамилтън, Ландо Норис и Гуаню Жу.