Начало Избрани Верстапен начело в третата тренировка на мократа писта в Монреал

Верстапен начело в третата тренировка на мократа писта в Монреал

1522
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен завърши на първа позиция в дъждовната трета свободна тренировка в Монреал. Пилотът на Ред Бул завъртя най-бързата обиколка за 1:23.106 мин. Втори остана Шарл Льоклер от Ферари, а трети- Фернандо Алонсо с Астън Мартин.

Условията преди старта на последната свободна тренировка в Монреал бяха коренно различни спрямо вчерашните сесии. Температурата на въздуха бе едва 15 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 17. Времето бе доста хладно и дъждовно, което не е толкова необичайно за Канада.

Първи на пистата се появиха пилотите на Хаас и Логан Сарджънт. Тримата заложиха на новите гуми на Пирели за екстремно мокър асфалт. Малко след това на трасето излязоха и техните колеги

Магнусен записа първата най-бърза обиколка на наводненото трасе в Монреал за 1:32.460 мин. Зад него се наредиха Хюлкенберг и Сарджънт. Алонсо измести Магнусен от върха с обиколка за 1:32.217 мин. и се оплака от поведението на Юки Цунода. „Кой е този сляп пилот на Алфа Таури?“, попита Алонсо. „Това е Цунода“, отговориха му от Астън Мартин.

Окон бе следващият пилот, който зае първото място. Пилотът на Алпин направи тур за 1:31.428 мин. Втори на 45 хилядни бе Перес. В следващите минути имаше подобрения на времената, а част от състезателите сложиха гуми интермедия, докато Цунода се завъртя.

Алонсо повече след изминаване на 1/4 от третата тренировка в Монреал. Испанецът записа обиколка за 1:27.517 мин. с гуми интермедия. Втори бе Ботас, следван от Верстапен, Льоклер и Строл. Все повече пилоти слагаха интермедии заради намаляването на количеството вода по настилката.

Льоклер поведе с напредването на сесията в Монреал с време за 1:25.724 мин. Втори бе Сайнц, следван от Хюлкенберг и Цунода. Същевременно на трасето се образува сериозен трафик. Албон се оплака от присъствието на болида на Сайнц и призова той да бъде разследван от стюардите.

Верстапен и Льоклер си размениха няколко най-бързи обиколки до преполовяването на сесията в Монреал. Двукратният световен шампион записа време за 1:24.480 мин. В същото време Сайнц претърпя инцидент в първи завой. Пилотът на Ферари мина върху бялата линия, загуби контрола на мократа и хлъзгава писта и се удари в мантинелите около първи завой. Това предизвика червен флаг, който да позволи на маршалите да отстранят болида на испанеца

Сесията бе рестартирана след около 8-9 мин. Хамилтън допусна грешка, но успя да хване автомобила си и да продължи напред. Същевременно Гасли заемаше последното място, тъй като от Алпин работиха по неговия болид. Албон също допусна грешка в участъка между първи и втори завой и мина през тревата.

Верстапен подобри постижението си и направи обиколка за 1:24.192 мин. Пилотът на Ред Бул продължаваше да показва отлично темпо с гумите интермедия на пистата в Монреал. Верстапен още веднъж подобри резултат си и записа 1:23.779 мин и 1:23.154 мин. Льоклер даде второ време, а Верстапен още веднъж подобри постижението, докато дъждът на започна да вали все по-силно в първи сектор. Хамилтън пък се оплака от липсата на сцепление на мократа писта.

До края на сесията дъждът на пистата край Монреал се засили все повече и не позволи подобряване на времената. По този начин Верстапен остана начело пред Льоклер и Алонсо. Четвърти и пети завършиха Магнусен и Сайнц. Място в челната десетка намериха още Гасли, Строл, Цунода, Ботас и Хамилтън.