Начало Избрани Хамилтън пред Ръсел и Сайнц след края на втората тренировка за Гран...

Хамилтън пред Ръсел и Сайнц след края на втората тренировка за Гран при на Канада

4571
0
Гран при на Канада 2023
снимка, Пирели

Люис Хамилтън беше най-бърз във втората тренировка за Гран при на Канада. Пилотът на Мерцедес записа най-бързата обиколка за 1:13.718 мин. Втори на 27 хилядни финишира съотборникът му Джордж Ръсел. Трети с изоставане от 0.126 сек. от времето на Хамилтън остана Карлос Сайнц от Ферари.


Прекрасни условия посрещнаха пилотите и отборите в началото на FP2 в Канада. Температурата на въздуха бе 23 градуса, тази на асфалта- 38. Времето бе сухо и слънчево с вероятност за дъжд 90 %. Сесията е с дължина 90 мин. заради проблемите в първата свободна тренировка, свързани с камерите за видеонаблюдение.

Абсолютно всички пилоти излязоха на пистата след началото на FP2 за Гран при на Канада. Изключение правеше само Алекс Албон, който все още стоеше в бокса. В същото време Даниел Рикиардо наблюдаваше случващото се от питуола на Ред Бул

Верстапен зададе темпото след първите опити в сесията. Пилотът на Ред Бул записа обиколка за 1:15.133 мин. с гуми софт. Втори и трети бяха Сайнц и Льоклер с медиум, следвани от Перес, Пиастри, Норис, Гасли, Алонсо, Окон и Ботас. 27-годишният французин за кратко оглави подреждането. Трафикът на късото трасе край Монреал се оказа проблем за някои пилоти.

15 мин. след старта на сесията в Канада, Верстапен подобри още своя резултат и се върна на върха с време за 1:14.726 мин. Втори на 0.176 бе Сайнц. Трети се движеше Гасли, следван от Перес, Албон, Норис, Ботас, Окон и Пиастри. Същевременно Хамилтън и Ръсел заемаха последните две позиции.

Няколко минути по-късно Льоклер излезе начело след невероятен втори сектор. Пилотът на Ферари записа 1:14.576 мин. с най-меките гуми на Пирели. Този уикенд Льоклер използва специална каска, посветена на Жил Вилньов. Сайнц обаче подобри времето на своя съотборник и записа 1:14.196 мин. Радостта на испанеца бе кратка, тъй като Льоклер се върна начело с обиколка за 1:14.094.

Около 30 мин. от началото на сесията на пистата бе развят червен флаг заради Нико Хюлкенберг. Пилотът на Хаас получи повреда в двигателя и спря болида си на старт-финалната права. Същевременно Льоклер остана начело пред Верстапен и Сайнц.

Пилотите се върнаха на трасето след рестартирането на втората тренировка за Гран при на Канада. Перес опита да подобри своя резултат. Състезателят на Ред Бул мина близо до стената и изпусна спирането за шикана във втори сектор. Перес се прибра в бокса за смяна на гуми, докато Окон спря своя болид и предизвика второ спиране на сесията. Пилотът на Алпин получи нареждане по радиото да спре. Сайнц на свой ред поведе отново с обиколка за 1:13.844 мин.

Част от пилотите се върнаха на пистата в Канада веднага след втория рестарт на FP2. Сред тях бе и Хамилтън. Британецът изглежда правеше състезателни симулации, след като караше с гуми медиум и се движеше 20-ти. В същото време около трасето се появяваха все по-тъмни облаци

В следващите 10-15 минути нямаше сериозни подобрения на времената. Сайнц оставаше начело пред Льоклер, Верстапен, Ботас, Алонсо, Перес, Хамилтън, Гасли, Пиастри и Магнусен. Датчанинът бе близо до удар с Ник де Врис.

Половин час преди края на сесията Ръсел и Хамилтън излязоха на пистата с меки гуми и атакуваха времето на Сайнц. Ръсел пръв излезе начело, преди да бъде изместен от Хамилтън. Седемкратният световен шампион записа обиколка за 1:13.718 мин. Алонсо също подобри постижението си и се нареди четвърти.

В заключителната част от сесията имаше промяна в атмосферните условия. Вятърът около трасето се усили и донесе листа по трасето и замърси асфалта. Състезателите на Ред Бул излязоха на пистата с гуми интермедия, преди да се върнат в бокса. До края на втората тренировъчна сесия започна да вали дъжд в последния сектор на пистата Жил Вилньов. Следователно Хамилтън остана начело, следван от Ръсел и Сайнц. Четвърти и пети завършиха Алонсо и Льоклер. Топ 10 допълниха Верстапен, Ботас, Перес, Строл и Гасли.