Начало Избрани Карлос Сайнц записа първа победа в хаотичното състезание на Силвърстоун

Карлос Сайнц записа първа победа в хаотичното състезание на Силвърстоун

4763
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц, снимка Пирели

Карлос Сайнц спечели хаотичното състезание на пистата Силвърстоун. Пилотът на Ферари потегли от полпозишън и завърши пред Серхио Перес (Ред Бул) и Люис Хамилтън (Мерцедес). Надпреварата бе прекъсната за около един час заради два тежки инцидента, в които бяха замесени Ръсел, Гасли, Жу, Албон, Окон, Фетел и Цунода.

Температурата на въздуха малко преди старта на Силвърстоун бе 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 27.7. Времето бе сухо и слънчево, за разлика от вчерашната квалификация.

По-голямата част от пилотите от F1 решиха да заложат на медиум при старта на състезанието на Силвърстоун. Със софт бяха Верстапен, Магнусен, Албом, Фетел и Латифи. От своя страна Ръсел реши да заложи на хард.

Най-добрата стартова реакция бе на Верстапен. Пилотът на Ред Бул се възползва от по-меките си гуми и поведе колоната. Втори бе Сайнц, следван от Хамилтън, Льоклер, Алонсо, Перес и Норис.

В по-задната част на стартовата решетка имаше тежък инцидент. В него бяха замесени Ръсел, Албон, Жу, Цунода и Окон. Това доведе до червен флаг и спиране на състезанието на Силвърстоун още в първата обиколка.

Изглежда Гуаню Жу бе най-пострадал от инцидента. Пилотът на Алфа Ромео е бил откаран с линейка в медицинския център на трасето и е бил в съзнание.

При повторението се видя как Гасли докосва Ръсел, който удря Жу. Китаецът излетя от трасето и дори прескочи предпазните ограждения. В дъното на колоната Фетел ударя Албон, който от своя страна закачи Окон. Цунода също пострада след това меле на пистата. В крайна сметка отпаднаха Албон, Жу и Ръсел.

Малко след червения флаг бе потвърдено от ФИА, че дадена група от хора е опитала да нахлуе на пистата. За щастие охраната на трасето и органите на реда са успели да се справят със ситуацията.

След повече от 45 мин. бе съобщено, че състезанието ще бъде рестартирано в 17:56 часа българско време.

Автомобилите отново се подредиха по начина, в който са завършили квалификацията. При втория старт на състезанието на Силвърстоун Сайнц притисна Верстапен, но загуби за кратко лидерството. Зад тях Перес изпревари Льоклер, но загуби позицията само няколко завоя по-късно. Пилотът на Ферари имаше и контакт с Верстапен, който бе видян от стюардите. Добър старт направи и Норис, който се справи с Хамилтън.

В 6-тата обиколка Перес влезе в бокса на Ред Бул за нови гуми и предно крило. Мексиканецът се върна на последно място зад Строл. Хамилтън успя да се справи с Норис и зае четвъртото място.

Постепенно Верстапен влезе в DRS обсега на Сайнц. Трети бе Льоклер, следван от Хамилтън, Норис, Алонсо, Гасли, Цунода, Окон и Латифи.

10 обиколки след началото на състезанието на Силвърстоун Сайнц допусна грешка. Испанецът изпусна задната част на своето Ферари и мина през зоната за сигурност. От това се възползва Верстапен, който зае първата позиция. В дъното на топ 10 се случи контакт между Цунода и Гасли.

В 13-тата обиколка Верстапен намали скоростта. Пилотът на Ред Бул заяви, че е минал през бордюр и може би има спукана гума. Световният шампион мина през бокса и сложи нов комплект среднотвърди гуми.

Верстапен продължи да разговаря по радиото със своя тим. Нидерландецът се оплака, че има нещо счупено в неговия болид. От бокса му отговориха, че колата е в сравнително добро състояние. Междувременно Цунода получи 5-секундо наказание заради инцидента с Гасли, а Хамилтън записа най-бързата обиколка.

В челото Льоклер се движеше на около секунда зад Сайнц. Пилотът на Ферари бе пред Хамилтън на около 3.5 секунди. Сайнц получи инструкция по радиото да вдигне своето темпо. Верстапен се движеше на шеста позиция с повредения болид на Ред Бул.

В края на 20-ия тур Сайнц направи своето спиране и сложи нов комплект твърди гуми на Пирели. Испанецът излезе зад Хамилтън. Бившият му съотборник Валтери Ботас също се оттегли от надпреварата след вероятен технически проблем.

В челото Хамилтън продължаваше да топи аванса на Льоклер, който бе с повредено предно крило и се бореше с недозавиване. 24-тура след старта на Силвърстоун Верстапен направи второ спиране в бокса за свежи твърди гуми на Пирели. Обиколка по-късно Льоклер също мина през питлейна за най-твърдите смеси. Верстапен се оплака от поведението на новите си гуми.

След преполовяване на състезателната дистанция на Силвърстоун Хамилтън продължаваше да води прес Сайнц и Льоклер, които водеха битка помежду си. Льколер се оплака по радиото след като неуспешно атакува Сайнц. Монегаскът заяви, че губи време спрямо Хамилтън.

31 обиколки след старта Сайнц получи отборна заповед и пропусна пред себе си Льоклер. Хамлтън продължаваше да е начело, без да спира в бокса.

В края на обиколка номер 34 Хамилтън влезе в бокса и сложи нови твърди гуми. Пилотът на Мерцедес бе леко забавен и излезе зад двата болида на Ферари. Междувременно най-бързия тур бе записан от Льоклер.

Най-интересната битка на пистата се водеше между Окон и Верстапен. Пилотът на Алпин изпревари своя съперник. Хамилтън започна да наваксва изоставането си от Сайнц, докато Льоклер отвори аванс с около 4 секунди аванс.

В обиколка номер 39 Окон спря на пистата и предизвика излизането на кола за сигурност. От това се възползваха Сайнц, Хамилтън, Перес, Верстапен и Алонсо. Всички те сложиха меки гуми. Льоклер остана на трасето с твърди гуми на повече от 14 тура.

След рестарта Сайнц изпревари Льоклер, докато Перес задмина Хамилтън. Испанецът започна да се откъсва напред докато Льоклер бе притиснат от Перес и Хамилтън.

Перес започна битка с Льоклер. Пилотът на Ферари се защитаваше доста смело. Двамата излязоха от трасето, което позволи на Хамилтън да мине напред. Перес си върна позицита, докато Льоклер се защитаваше от Хамилтън, Алонсо и Норис. Сайнц отвори аванс от около 4 секунди на първото място.

Все пак Хамилтън изпревари Льоклер, който веднага бе атакуван от Алонсо. Същевременно Перес намали част от преднината на Сайнц. По-назад Мик Шумахер водеше битка с Макс Верстапен.

До края на състезанието Сайнц записа първи успех на легендарната писта Силвърстоун. Подиумът бе допълнен от Перес и Хамилтън.

Четвърти остана Льоклер, следван от Алонсо, Норис, Верстапен, Шумахер. Фетел и Магнусен.