Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Трули: Днес е много по-трудно за младите пилоти

Трули: Днес е много по-трудно за младите пилоти

45
0
Пол ди Реста

Ярно Трули се числи към най-опитните пилоти на грида. Той е един от малкото пилоти с над 250 старта в кариерата си, едва четирима включително италианеца. Той направи своя дебют в Гран при през 1997 г. с екипа на Минарди. За 14-те изминали години, той смята, че спорта се е променил изключително много.

Трудностите за младите пилоти били най-забележимото нещо за него. Защото докато преди няколко години имаше много свободни дни за тестове и младежите можеха по-лесно да събират опит с колите от Гран при, сега тези възможности са изключително ограничени. Това, както широкото навлизане на електрониката и други спомагателни системи изисква много повече от състезателите от чисто пилотския талант.

„Ако днес един отбор реши да наеме млад пилот, то той трябва да е изключителен талант“, споделя Трули. „Вече няма никакво време за учене, никой не те чака да се развиваш. Затова и отборите предпочитат да наемат опитни пилоти.

През тази година видяхме един наистина изключителен талант, който се откроява от останалите новобранци. Това определено е Пол ди Реста. Освен че разполага с изключителен талант, той проявява и изключително ценното качество, да се адаптира много бързо. Без особено много километри зад гърба си, той успява да се представя на нивото на по-опитния си съотборник. Подобни новобранци не се срещат често в наши дни. Бих казал, че са дори единици тези, които са се доказали още след първия си сезон.“