Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Трябва да се внимава с отразяването на състоянието на Шумахер, заяви Кубица

Трябва да се внимава с отразяването на състоянието на Шумахер, заяви Кубица

31
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица заяви, че трябва да се внимава с отразяването на инцидента и състоянието на Михаел Шумахер.

Седемкратният световен шампион във Формула 1 падна при ски спускане преди Нова година и е в болница в Гренобъл, където претърпя две мозъчни операции. Той все още е в стабилно, но критично състояние.

Кубица пък катастрофира тежко на рали в началото на 2011 г., при което пострада най-лошо дясната му ръка. Той все още провежда рехабилитация, но има възможност крайникът да не се възстанови никога на 100%.

Аз бях в подобна ситуация и знам какви могат да са медиите в един толкова труден момент за него, семейството и близките му приятели – сподели Роберт по време на уикенда в Австрия, където участва и спечели първия кръг от европейския рали шампионат. – Със сигурност не бе най-лекият край на старата и начало на новата година за всички в автомобилния спорт. Новините бяха лоши, но показаха, че нещо може да се случи всеки ден. Когато аз катастрофирах на рали, хората започнаха да питат защо изобщо съм бил там, да говорят, че не е трябвало да карам. Но е нормално да вършиш нещо, което ти доставя удоволствие. Възможно е да караш ски съвсем леко и да се получи някакво неприятно стечение на обстоятелствата. Желая на Шумахер всичко най-добро и стискам палци да се възстанови, нещата да са наред.

Междувременно и мениджърът на Михаел Сабине Кем отправи призив да не се публикува спекулативна информация. Повод за това бе появата на изявление от страна на бившия пилот от F1 Филип Щрайф, според когото Шумахер вече бил извън опасност. Това съобщение бе опровергано от Кем и семейството на германеца.

Бихме искали ясно да подчертае, че всяка касаеща Михаел информация, която идва не от лекуващите го лекари или мениджмънта му, трябва да бъде смятана за невалидна и чиста спекулация – се казва в изявлението на Кем.

Тя допълни, че камерата от каската на Шумахер е била предадена доброволно на разследващите инцидента органи от семейството му.

Твърденията, че това се е случило против волята им, са неверни – категорична е тя. – Молим ви за уважение към семейството.

Двукратният световен шампион Мика Хакинен е на съвършено същото мнение – той посочи, че в момента семейството на Шумахер е най-важно. Финландецът, който взе титлата във Формула 1 през 1998 и 1999 г., бе един от най-големите съперници на германеца и двамата направиха някои от най-запомнящите се битки по пистите в края на XX век.

Бях шокиран (от новината) и написал имейл на Корина Шумахер, за да кажа колко много им съчувствам в тази ужасна ситуация. Единственото важно нещо е семейството на Михаел. На тях им е нужно спокойствие и сила, за да се справят с тази трудна битка – заяви Мика пред немския вестник Билд.

Самият финландец преживя през 1995 г. катастрофа, последиците от която бяха животозастрашаващи контузии.

Подобно нещо е най-лошото, което може да ти се случи. Внезапно осъзнаваш колко крехък е животът. Най-важно е да можеш да държиш ръката на любимия човек и да се довериш на лекарите. Иначе просто седиш и се надяваш всичко да се оправи, но не знаеш какво те чака на следващата сутрин. Нищо не можеш да направиш – и това е ужасът на ситуацията. Но Михаел е боец и няма да се откажи, докато не спечели битката – допълни 45-годишният финландец.