Начало Други ТУ-София ще участва в Shell Eco-Marathon с нов енергийно ефективен автомобил

ТУ-София ще участва в Shell Eco-Marathon с нов енергийно ефективен автомобил

25
0

Студентите от Техническия университет-София работят върху дизайна и конструкцията на напълно нов енергийно ефективен автомобил за състезанието Shell Eco-marathon Европа в Лондон в началото на юли 2016 г.

Това е четвъртият проект за изцяло нов автомобил, който екипът на университета вярва, че ще успее да реализира също толкова успешно, колкото и предходните три автомобила за Shell Eco-marathon. ТУ-София е българският отбор с най-дълга и успешна история в състезанието. До този момент проектираните и изградени от тях енергийно ефективни автомобили в категорията „Градски тип“ са били задвижвани с три различни източника на енергия – хибриден двигател (комбинация между двигател с вътрешно горене и електродвигател), водород и електрическа батерия, а отборът е отбелязал 6 класирания, от които три на престижното второ място.

Новият автомобил ще бъде задвижван от чисто нова водородна горивна клетка, чиято покупка предстои. Стратегията за победа на бъдещите инженери от ТУ-София стъпва още върху подобрено окачване, задвижваща и спирачна система, съвременна електроника.

За постигането на максимална енергийна ефективност, отборът търси вариант за карбоново купе, при което теглото на автомобилa ще бъде значително редуцирано. На миналото състезание, студентите от ТУ-София управляваха 90-килограмов автомобил, докато тази година се приготвят да посрещнат пистата в Лондон с 80-килограмов.

Другото нововъведение е в дизайна на купето – екипът концентрира усилия си върху конструкция на превозното средство с минимални размери, която ще има по-малко съпротивление на пистата. Амбицията на отбора е новият автомобил да бъде възможно най-тесен и нисък в рамките на правилата на състезанието, но в същото време да е лек и аеродинамичен.

Ново е и името на автомобила, с който ще поемат предизвикателството да изминат максимално разстояние с минимален разход на трасето в Лондон през месец юли. През 2016 г., той се казва Феникс. Екипът на ТУ-София е съставен от 11 студенти, които учат в специалности като „Индустриално инженерство“, „Електроника“, „Инженерен дизайн“ и други.

„Тази година вярваме, че с всичко, което правим, ще постигнем по-добри резултати и ще успеем да притесним вечния конкурент в нашата категория – французите. Ако шансът е на наша страна, ще се стремим да завоюваме първото място в нея. Мисля, че с новия автомобил ще можем да изминем над 300 км/м3 на трасето в Лондон и да превърнем тази мечта в реалност“, коментира Пламен Пунов, преподавател в ТУ-София и ръководител на отбора.

В момента екипът използва софтуер за симулации на автомобила, с които да изчисли оптималното движение и разход на енергия, както и начина, по който трябва да се пилотира на пистата в Лондон, за да се постигне максимално добър резултат.

През 2015 г., отборът на Техническия университет – София зае второ място сред отборите, които се състезаваха в категорията автомобили „Градски тип“ с водородна горивна клетка на финалите на Shell Eco-marathon Европа в Ротердам. Отборът измина забележителните 215 км/м3, като остави пред себе си единствено студентите от Политехническия университет в Нант, Франция, с резултат 373 км/м3.

Автомобилът ще бъде представен в началото на лятото в София, заедно с моделите за Shell Eco-marathon 2016 на участниците от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионална гимназия по селско и горско стопанство, гр. Чепеларе.