Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Твърде късно е за сделка с Ред Бул, обявиха от Хонда

Твърде късно е за сделка с Ред Бул, обявиха от Хонда

35
0

Спортният директор на Хонда Ясухиса Арай обяви, че вече е твърде късно за японската компания да сключи сделка с Ред Бул за доставка на задвижващи системи за 2016 г. „Биковете” все още не са си осигурили двигатели за следващия сезон след отказа на Мерцедес и Ферари да ги снабдяват с агрегати. Засега най-вероятна остава възможността тимът от Милтън Кийнс да ползва небрандирани мотори на Рено, въпреки че договорът с французите беше прекратен по-рано през сезона.

Вариантът с Хонда също изглеждаше възможен, но шефът на Макларън Груп Рон Денис използва правото си на вето върху това японците да дават двигатели на втори отбор (освен Макларън) през 2016 г. След това се заговори, че Денис може да бъде принуден от Бърни Екълстоун да се откаже от това свое право, за да получи Ред Бул двигатели. Според Арай обаче вече е късно за каквото и да било.

„Мисля, че е твърде късно, заяви Арай. – Дори и да имаме оферта сега, е много късно. Винаги сме се концентрирали върху Макларън и няма промяна.” Въпреки това сезонът за Макларън и Хонда е ужасен, като тимът се намира на предпоследното място в шампионата при конструкторите кръг преди края на сезона и е малко вероятно да се придвижи напред. В тази връзка Арай е уверен, че Хонда знае къде има нужда от подобрение и заяви, че състезанието в Абу Даби ще бъде добър тест какъв напредък са постигнали за последните 12 месеца.

„Още сме много далеч от отборите на върха или тези в средата на колоната, но искаме да видим какъв прогрес сме постигнали за тази една година с Макларън, каза още Арай. – Тимът вече знае къде са ни силните и слабите страни. Затова ни ще се подобрим по отношение на слабостите и ще настигнем другите отбори. И може би след това ще станем по-силни и по-конкурентноспособни.”