Начало Автомобили Twizy Renault Sport F1 Concept – невероятно и впечатляващо

Twizy Renault Sport F1 Concept – невероятно и впечатляващо

103
0
Twizy Renault Sport F1 Concept

Нещо невероятно невероятно, но впечатляващо – така определят от Renault необикновената си концепция Twizy Renault Sport F1 Concept. Автомобилчето е интересен поглед от страна на френския автомобилен производител към електрически градски модел с необичаен стил и впечатляващо поведение на пътя, който освен това е мост от света на Формула 1 към този на серийните коли. Трансферът на технологии от Гран при съм масовото производство често се обсъжда и изтъква като една от основните причини за участие на световните автомобилни концерни в спорта. Настоящата концепция е любопитен пример в това отношение.

Освен специалните механични компоненти, Twizy Renault Sport F1 Concept е оборудван с KERS (Kinetic Energy Recovery System), която е идентична с използваната от болидите с двигатели на Renault. Доставяната от системата допълнителна мощност достига почти 80 к.с. (за 13 секунди) и може да „катапултира“ модела от място до 100 км/ч толкова бързо, колкото се справя и най-силният в това отношение автомобил на марката – Megane Renaultsport 265.

Twizy Renault Sport F1 Concept ще бъде показан на различни събития тази година. Премиерата му е планирана за световните серии на Renault в Арагон (Испания) този уикенд (27-28 април), след което ще бъде на автомобилния салон в Барселона.

– Винаги сме казвали, че желанието ни е да създаваме технологии за F1, които имат връзка и със серийните коли! Надяваме се това Twizy да накара хората да се усмихнат, но и да възприемат сериозния ни подход. Проектът бе проведен от Renault Sport F1 и Renault Sport Technologies в близко сътрудничество с отдела за електрически модели. KERS е много сложна система, чието интегриране в електрическа кола бе голямо предизвикателство. Ние обаче се справихме. Не съм сигурен, че ще видим много от тези Twizy на пътя, но този автомобил все пак показва, че видените на състезателната писта принцип могат да се приложат в серийното производство – коментира президентът и управляващ директор на Renault Sport F1 Жан-Мишел Жалиние.