Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цолов десети в F3 спринта на Монца

Цолов десети в F3 спринта на Монца

1169
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов завърши десети в спринта от последния кръг за сезон 2023 във Формула 3, който се провежда този уикенд на пистата Монца. Българският пилот на АРТ Гран при взима последната точка. Това е второ класиране за него в точките този сезон.

Никола Цолов потегли от втора, а не от първа редица, където бе класиран спрямо началното подреждане в F3 квалификацията. Причината бе, че петима пилоти бяха дисквалифицирани след разследване на стюардите

Бе установено, че гумите на колите на Габриеле Мини, Люк Браунинг, Себастиан Монтоя, Франческо Симонаци и Идо Коен са били сменени, докато автомобилите все още са се намирали в условията на закрит парк. Това е нарушение на точка 2.5.5 от спортния код на ФИА и последва дисквалификация и за петимата.

Съответно последваха размествания и в подреждането. Зак О’Съливан и Леонардо Форнароли станаха шести и седми. Тейлър Барнард, Никола Цолов и Грегоар Соси минаха съответно осми, девети и десети. 11-то и 12-то място заеха Мари Боя и Франко Колапинто. За спринтотава дистанция във Формула 3 класирането от първа до 12-та позиция в квалификацията се обръща и 12-ият в подреждането всъщност е пръв на грида. Тоест Колапинто се нареди на първата позиция на стартовата решетка. Цолов отиде четвърти – на втора редица.

След старта Соси едва не се удари в Цолов. Никола атакува дори второто място, но се върна назад. До края на първата обиколка Соси и Барнард минаха пред него, О’Съливан тръгна да го атакува, когато рейс контролът пусна кола за сигурност на трасето. Пол Арон се завъртя в началото заради спукана гума при докосване с Кайо Колет и повлече Джони Едгар със себе си, а след това Пепе Марти излетя от пистата и заседна в зона за сигурност. Редът във втората от 18 обиколки бе Боя, който задмина Колапинто на старта, Соси, Барнард, Цолов, О’Съливан, Бортолето, Форнароли, Кристиан Менсъл.

Сейфти карът се прибра в края на четвъртия тур и надпреварата бе подновена. При рестарта О’Съливан изпревари Цолов, който вече бе шести, но се защити успешно от Менсъл

Австралиецът продължи с опитите и след активирането на DRS-а мина пред пилота на АРТ Гран при, който загуби още едно място и от Бортолето, отивайки осми. В осмата обиколка Никола бе изпреварен от Оливър Гьоте, което го прати девети.

В средата на спринтовата състезателна дистанция Цолов бе десети, зад Форнароли. Боя водеше пред Колапинто, Соси, О’Съливан. О’Съливан пробва да изпревари Соси, имаше удар помежду им и Бортолето се промъкна трети. В челото Колапинто бе изпреварил Боя и водеше. Цолов продължи да губи позиции и бе 11-ти, след което и Мини го задмина. Томи Смит се сбута с Кейлън Фредерик, болидът му подскочи, завъртя се и спря на трасето, но успя да потегли.

В 12-ия тур Боя си върна първата позиция в колоната, в следващата обиколка пак си размениха местата с Колапинто. До 15-ата обиколка Цолов си върна едно място и бе 11-ти. О’Съливан получи 10 секунди наказание за по-ранния удар със Соси. Никола бе на по-малко от 10 секунди зад него в колоната, така че санкцията на пилота на Према можеше да го върне в зоната на точките. Точно така се случи и Цолов завърши спринта на Монца на десето място. Колапинто спечели, а Бортолето взе второто място от Боя в последния тур.