Начало Други Уебър претърпя страховита катастрофа, Порше с първа победа в WEC (видео)

Уебър претърпя страховита катастрофа, Порше с първа победа в WEC (видео)

47
0

Марк Уебър претърпя страховита катастрофа по време на последния кръг от световния шампионат за надпревари за издръжливост (World Endurance Championship – WEC), който бе спечелен от другия автомобил на Порше.

38-годишният австралиец се докосна с Матео Кресони (Ферари) в последния завой на пистата Интерлагос по-малко от половин час преди финала на шестчасовата надпревара. Кресони казал на отбора си, че сбутването дошло, след като Уебър загубил контрол над автомобила си. Порше-то се завъртя и австралиецът се разби в бариерата.

Впоследствие организаторите на шампионата оповестиха, че Марк е добре след удара и е в медицинския център за допълнителни прегледи. Самият Уебър махаше от носилката, докато го отнасяха към линейката. Кресони бе прегледан на пистата и освободен, а Марк бе откаран в болница за пълен преглед.

Състезанието завърши с кола за сигурност на пистата, като другото Порше (№14) с екипаж Ромен Дюма, Нийл Джани и Марк Лийб спечели първа победа за марката след връщането й в надпреварите за издръжливост.

– Най-важната новина е, че Марк е в добро състояние според първоначалната информация на лекарите – заяви вицепрезидентът за LMP1 на Порше Фриц Енцингер. – Трудно ми е да повярвам, че наистина успяхме да спечелим състезание още в първия си сезон в WEC, особено след инцидента на Марк. През изминалия уикенд бяхме най-бързи във всички сесии, двете ни коли се наредиха на първа редица на стартовата решетка. Състезанието бе невероятно вълнуващо чак до последната обиколка. След три трудни години постигнахме този успех заедно с един страхотен отбор, при това в дебютния ни сезон. Поздравления за всички – гордея се с тях.

Тойота пък спечели и титлата при конструкторите в WEC, след като кръг по-рано Антъни Дейвидсън и Себастиен Буеми взеха короната при пилотите.

– След само три години в WEC Тойота успя да спечели и двата шампионата. Трябва да изразя искрената си благодарност на феновете ни за подкрепата и на партньорите за тяхната работа. Поздравления и благодаря за всички пилоти и хора в отбора, които работиха толкова упорито през сезона – коментира президентът на Тойото Мотор Корпорейшън Акио Тойода.