Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Участвали ли са и Ферари в тайни тестове на гуми?

Участвали ли са и Ферари в тайни тестове на гуми?

75
0
Ферари,Фернандо Алонсо

Докато все още продължават дискусиите около тестовете на Мерцедес на пистата в Барселона от 15 до 17 май, сега се появи информация, според която и екипът на Ферари тази година многократно е тествал гумите на Пирели.

Още в неделя в Монако стана ясно, че Скудерията е тествала на своята писта в Маранело гуми след Гран при на Бахрейн. Това обаче за разлика от Мерцедес не е станало с актуалния болид, а с Ферари 150° Italia от 2011 г. Според информация на Motorsport-Total.com, италианците са направили също така изпитания на пистата в Барселона на 22-и и 23-и април или точно 17 дни преди провеждането на състезанието там.

Появиха се съмнения, че Ферари са се възползвали максимално от тези изпитания, след като в домашното си Гран при Алонсо спечели без всякакви проблеми. Като цяло до момента се смяташе, че няма ограничения за тестове за автомобили, които са поне на две години, стига да не се използват актуалните смеси и гуми. В такъв случай се използват така наречените демонстрационни гуми. При тестовете през април в Барселона обаче това не е било спазено и са използвани актуалните гуми.

Тим шефът на Ферари омаловажи значението на тези изпитания в деня на състезанието в Монако.

„Това не бе тест“, обясни Доменикали в неделя. „Имаме програма за развитие на гумите и използвахме двугодишна кола.“

Някои от противниковите отбори обвиниха Скудерията, че са използвали нови части монтирани на старата кола, което обаче не бе потвърдено.