Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър измислил как да измъкне Пиастри от Алпин заедно с Бриаторе и...

Уебър измислил как да измъкне Пиастри от Алпин заедно с Бриаторе и Алонсо?

3315
0
Флавио Бриаторе
Флавио Бриаторе; снимка: Майкъл Потс

Историята с Оскар Пиастри все още няма окончателно решение и не е ясно дали 21-годишният пилот ще кара във Формула 1 догодина и ако кара, за кой отбор. Според един от слуховете мениджърът му Марк Уебър се е съветвал директно с Флавио Бриаторе и Фернандо Алонсо как да измъкнат младежа от Алпин, за да отиде в Макларън. Бившият шеф на Рено и Бенетон във Формула 1 управляваше дълги години кариерите на Уебър и Алонсо. Според Кристиан Данер почеркът на Бриаторе прозира в цялата ситуация.

„В цялата тази ситуация прозира почеркът на Бриаторе. Класически Флавио. Вероятно е прехвърлил набързо някой договор на Пиастри. Бих казал, че определено е открил клауза“, заяви бившият F1 пилот

„Ако Бриаторе вярва в някого, определено проявява способности за планиране. Освен това е безскрупулен, но в този бизнес е така. Затова мога да си представя, че Пиастри ще се измъкне от Алпин, за да кара две години за Макларън и след това да е готов за големия пробив. И това определено носи подписа на Бриаторе.“

„Пиастри е наясно с нещата и какво му предстои. Той иска да печели и нищо друго. Останалото не го интересува. И комбинацията Уебър-Бриаторе вероятно е идеална за такива хора“, каза още Данер.

Интересно е също така твърдение, появило се през последните дни, че всъщност Пиастри никога не е имал договор с Алпин, който да го задължава да кара за отбора догодина

Контрактът на Оскар е с академията на Алпин. В него наистина се съдържат условията той да получи подготовка, тестове и т.н. Няма обаче клауза, постановяваща Оскар да е на разположение на френския тим като титуляр за следващия сезон. И тъй като този тип договори не се регистрират в борда на ФИА, то не е имало конфликт на интереси при внасянето на споразумението му с Макларън.

Теорията звучи логично, като се имат предвид някои изявления на Шафнауер. Шефът на Алпин в F1 изрази разочарование от липсата на лоялност у Пиастри. Той посочи изрично, че от Рено/Алпин са вложили огромни средства в кариерата и подготовката на Оскар за Формула 1. Без изрично условие Пиастри да е на разположение обаче, от Енстън трудно биха могли да претендират за връщане на австралиеца.

Междувременно няколко източника посочват, че Даниел Рикиардо иска 21 милиона долара от Макларън, за да си тръгне

Договорът на 33-годишния австралиец е такъв, че само той може да го прекрати предсрочно. Твърди се, че това е заплатата на Рикиардо за последната година от контракта му.

Смята се също така, че ако от Алпин потърсят компенсация за напускането на Пиастри, Макларън може да похарчи между $25 млн. и $30 млн. общо, за да привлече младежа. В тези пари са включени заплатата на Рикиардо и евентуални съдебни разходи. Отмар Шафнауер каза по-рано, че би приветствал Даниел обратно в Алпин.

Хелмут Марко и Франц Тост пък абсолютно категорично заявиха, че слуховете за евентуално преминаване на Пиер Гасли в Алпин са неверни

26-годишният французин има договор с Ред Бул до края на 2023 г. и вече бе потвърден в Алфа Таури за догодина. Въртележката с пилоти в F1 обаче намеси и неговото име. За напускане на Гасли от Ред Бул се говори отдавна.

„Гасли няма клауза за напускане“, заяви Марко по повод приказките, че в контракта на Пиер има условие да го пуснат ако към него прояви интерес отбор с по-предна позиция в класирането при конструкторите.

„Няма такава клауза отпреди лятната пауза, няма да има и след лятната пауза“, допълни австриецът.

„Няма никакъв смисъл Ред Бул да пуска Пиер в друг тим“, бе мнението на Тост.