Начало Избрани Уебър: Малко съм изненадан от решението на Хаас да привлече Хюлкенберг

Уебър: Малко съм изненадан от решението на Хаас да привлече Хюлкенберг

1538
0
Нико Хюлкенберг
Нико Хюлкенберг; снимка: Хаас

Марк Уебър коментира решението на Хаас да привлече Нико Хюлкенберг. Бившият пилот от F1 смята, че завръщането на германеца в спорта показа ниското ниво, на което са съвременните млади таланти във Формула 1.

Хюлкенберг загуби титулярното си място в Рено преди три години. След това 35-годишният състезател прекара две години и половина като резерва в екипа на Рейсинг Пойнт/Астън Мартин.

Германецът направи добро впечатление през 2020-та. Тогава той замести Серхио Перес и Ланс Строл в определени състезания и дори попадна в зоната на точките. После той кара на мястото на Фетел в първите два старта от сезон 2022 в Бахрейн и Саудитска Арабия.

Междувременно Хаас претърпя редица промени в пилотския си състав. Американският отбор освободи Ромен Грожан и Кевин Магнусен в края на 2020 г. и реши да заложи на новобранци в лицето на Мик Шумахер и Никита Мазепин. За съжаление и двамата не спечелиха нито една точка, тъй като разполагаха с изключително неконкурентен болид.

В началото на тази година Мазепин бе освободен от Хаас заради военната инвазия на Русия в Украйна. Заедно с него си отиде и бившият основен спонсор на екипа Уралкали. Руснакът бе заменен от Кевин Магнусен, който изненадващо се върна в F1 след като прекара 2021 г. в САЩ.

Макар да пропусна една година в спорта, Магнусен спечели два пъти повече точки от Шумахер. 30-годишият състезател шокира всички след като финишира пети в първия старт за сезона в Бахрейн. В същото време германският му съотборник показа добра скорост, но претърпя някоко тежки катастрофи, които стурваха много скъпо на Хаас. В крайна сметка бившият шампион в F2 бе освободен от тима за сметка на 35-годишния Нико Хюлкенберг.

Уебър призна, че наистина е бил изненадан от решението на Хаас да привлече германския ветеран.

„Малко съм изненадан от решението на Хаас да привлече Хюлкенберг“, сподели Уебър. „Според мен, това е лошо отражение на това какво е състоянието на талантите, които карат в поддържащите серии. Мисля, че в момента няма достатъчно добри момчета, които да се изкачат нагоре и да заменят Мик.“

„Знам много добре, че Гюнтер е приключил с новобранците. Той иска другата крайност и точно затова е избрал ветеран. Според мен,  Нико изобщо не може да катастрофира с този автомобил, той ще бъде перфектен догодина“, пошегува се Уебър.

„Знам, че в момента той сваля килограми. Вярвам, че ще прекара много време  на бягащата пътека, за да се отърве от тези мазнини, така че му пожелавам късмет“, допълни бившият пилот на Ред Бул.

Уебър е мениджър на сънародника си Оскар Пиастри. Бившият шампион в F2 бе част от академията на Алпин и се очакваше рано или късно да стане титуляр във френския отбор.

След неочакван обрат на събитията, Алпин загуби както Алонсо, така и Пиастри в рамките на два дни. Двукратният световен шампион реши да продължи кариерата си в Астън Мартин, докато младият австралиец подписа с Макларън.

Междувременно Уебър смята, че германеца може да се озове в Мерцедес. Австралиецът вярва, че нова комбинация Шумахер-Мерцедес би била хубава както за пилота, така и за отбора.

„Мисля, че е така, тъй като баща му беше в този отбор през 2010 г. Тогава Мерцедес започнаха да се връщат към възхода си в F1. Това се случи малко преди Люис Хамилтън да започне да доминира в спорта. Затова мисля, че това ще бъде хубава история. Връзката с Германия и шансът да бъдеш около топ отбор е нещо наистина хубаво, особено в случай че се случи нещо странно“, заключи Марк Уебър.