Начало Избрани Уебър не отписва Хамилтън от битката за титлата

Уебър не отписва Хамилтън от битката за титлата

1486
0
Maрк Уебър
Maрк Уебър, снимка Порше

Марк Уебър не отписва Хамилтън от битката за титлата. Според него, британецът ще се върне борбата за шампионата, въпреки проблемите на Мерцедес от началото на сезон 2022 в F1.

Хамилтън започна новата кампания с трето място в Бахрейн. До голяма степен то се дължеше на двойното отпадане на Ред Бул. След това имаше големи затруднения в Джеда, след като не успя да прескочи Q1. В състезанието британецът финишира десети и бе зад болид на Хаас.

Седемкратният световен шампион стигна до четвъртото място в Мелбърн и бе зад своя съотборник Джордж Ръсел. На Имола, Хамилтън имаше най-лошия си уикенд от началото на годината, след като не намери място в топ 10 по време на спринта, както и в същинската надпревара. Той се оплака от подскачане и твърде много проблеми с новия болид на Мерцедес.

„Люис Хамилтън никога не е по-опасен, отколкото когато е с гръб към стената,“ Това твърди бившият пилот на Минарди, Ягуар, Уилямс и Ред Бум Марк Уебър. Австралиецът смята, че голяма част от критиките към пилота на Мерцедес са несправедливи.

„Ето защо той вероятно е най-великият за всички времена“, каза Уебър преди Гран при на Маями този уикенд.

Хамилтън вече отписа шансовете си да спечели осми световен шампионат в F1 през този сезон след мъчителното начало на сезон 2022. В момента той се намира на седмо място при пилотите и изостава с 58 точки от лидера Шарл Льоклер.

Но Уебър смята, че Хамилтън е твърде лесно обвиняван за неща, които  не зависят от него от него.

„Мисля, че хората са доста сурови и бързи към Люис. В Бахрейн той кара блестящо и се класира на трето място. В Саудитска Арабия имаше кола за сигурност, която спря в бокса. Същото бе и в Мелбърн. Имаше доста точки, които той пропусна не по своя вина“, каза Уебър.

„Само на Имола той имаше трудности в квалификацията и състезанието. Разбира се, всички забравят как останалите точки бяха загубени не по негова вина“, обясни Уебър.

Никога не подценявайте организация като тази на Мерцедес. Ще бъде интересно да видим как ще протекат следващите няколко седмици за тях.“

Люис е най-опасен, когато е с гръб към стената. Никога не му липсва мотивация. Вероятно затова той е най-великият за всички времена.“

45-годишният австралиец похвали съотборника на Хамилтън Джордж Ръсел за впечатляващия му старт в Мерцедес.

Джордж кара блестящо. Това е много добре за него. Хубаво е младите момчета да заплашват утвърдените пилоти. Точно това трябва да бъде целта. На негово място Люис никога не би да постъпи по същия начин.“

Последните трудности на Хамилтън за кратко лишиха феновете от блестящото съперничество, което той сподели с Макс Верстапен миналата година.

Уебър, който бе част от екипа на Порше в Монако, смята, че подобна битка между двама водещи пилоти би помогнала на Формула Е да премине на следващото ниво.

„Винаги има топ пилоти и топ отбори. Естествено повечето фенове и хора искат да се включат именно в тях. Те искат има любимци. Трябва да започнем да се обвързваме с този сценарий.“

„Ако имаме малко повече последователност, с няколко момчета, които постоянно са около себе си и се борят за най-добрите резултати, това естествено ще предизвика малко повече напрежение.“

Може би ще доведе и до малко по-интересна динамика в рамките на състезанията. Разбира се, това е чудесно и за неутралните зрители у дома, както и за феновете.“

Не искаме повтарящия се фактор, в който има един и същ победител през цялото време. Това няма как да се случи във Формула Е. Смятам, че през предишните години вероятно сме били твърде далеч в обратната посока“, завърши Марк Уебър.