Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър: Негативните аспекти на F1 са повече от положителните

Уебър: Негативните аспекти на F1 са повече от положителните

61
0
Марк Уебър

Марк Уебър си тръгва от Формула 1, защото според него негативните аспекти на спорта са повече от положителните, заяви австралиецът на пресконференцията на пистата Интерлагос преди последния си състезателен Гран при уикенд.

Ако има повече позитиви, отколкото негативи, то тогава очевидно бих останал. Така че за мен има повече негативни неща. Търся промяна и съм готов за такава както в професионалния, така и в личния си живот. Много неща се случиха през последните три-четири години. Състезанията преминаха през някои скучни фази и въведоха DRS, други такива неща, които според мен имат принос за спорта, но и отнемат от традицията му. Отделни изпреварвания, които вероятно са били трудно постижими преди години, сега могат да се правят. Малко изкуствена ситуация, но добра за хората вкъщи – обясни австралиецът.

Марк спомена отново гумите и проблемите с тях, трудната адаптация на пилоти (сред които и той самият). Според него най-трудните автомобили, които е карал, са били тези от средата на последното десетилетие – когато имаше зареждане с гориво по време на състезанията и се водеше битка между производителите на гуми. Сега обаче Уебър не иска да вдига шум около напускането му на Формула 1. Австралиецът ще си тръгне в неделя следобед, след като пресече финала на Интерлагос, но през следващите дни ще е само с екипа си.

Родителите му Алан и Даян бяха заедно с Марк в Остин, но нито те, нито приятелката му Ан ще присъстват на трасето в Сао Пауло този уикенд, когато състезателят на Ред Бул ще се сбогува със спорта, на който отдаде 12 години от живота си. След състезанието в Бразилия Уебър ще се прибере вкъщи и толкова.

Не искам никакъв шум. Сезонът беше ужасно напрегнат. Най-близките до мен хора знаят какво ми струваше. Но е хубаво, че го преодоляхме. Честно казано, трудно ми е да повярвам на всичко, което се случи. Но един поглед назад ме кара да се гордея със себе си, как съм се справил и по какъв начин – споделя Уебър в интервю за британския Телеграф.

Австралиецът не иска да обсъжда отношенията с екипа си през последните четири години, но все пак признава, че някои отношения са се влошили – като тези с Кристиан Хорнер например, с когото преди години дори започнаха съвместен проект за състезателен отбор – MW Арден. Връща се и към 2010 г.:

За отбора не беше никак лесно да се справя с тази история. Бяхме в необозначени води през 2010-та. По дяволите, борехме се за първата си титла. И как се справяш? Да пуснат и двама ни да се състезаваме? Или не, може би не… Имаше и прекрасни, и лоши моменти. Да, някои отношения се обтегнаха. Но като цяло чувствам, че сторих каквото можах.

Засега Марк смята, че трудно би седнал на чаша червено вино със Себастиан Фетел (докато с Хорнер спокойно би изпил по бира, след като прахолякът се уталожи). Но според него моментите на Фетел като този от Гран при на Малайзия далеч не са толкова лоши, колкото определени постъпки на Михаел Шумахер. И все пак, въпреки разочарованията, австралиецът е категоричен, че е имал невероятен късмет:

Когато тръгнах от Австралия, и през ум не ми минаваше, че ще стигна до Формула 1, ще направя 215 надпревари и ще имам 40 или някъде там подиума. Никога не се забравя как си карал 1,1-литрова Фиеста от Норфолк до Брандс Хеч, за да работиш за 43 паунда на ден. Ако извадех късмет, можех да остана при майката на Ан, а с това пестях бензин. Сега, в спорта, вече ми ставаше все по-трудно в неделите. Една от силните ми страни са високоскоростните завои, а точно там съсипваш гумите. Момчетата ми повтаряха: „Не натискай. Намали”. Фетел се справя, но пилоти като Люис [Хамилтън] страдат. Той просто иска да се състезава във всеки един тур. И ситуацията понастоящем просто не е в негова полза. Не искам обаче да си тръгна от спорта, плюейки как всичко е било прекрасно в доброто старо време. Момчетата, които постигат успех, го заслужават, защото са си го изработили.

Уебър държи да отбележи освен това, че той всъщност не се отказва напълно от спорта и Льо Ман не е старчески дом. Но няма търпение да разполага с повече време за себе си. Ще отиде и на някое и друго състезание от Формула 1 догодина, като е категоричен, че не изпитва никакво съжаление в края на Гран при кариерата си.

Гледам напред, към новата глава в живота си. Ако бях разочарован, че всичко приключва, то това щеше да значи, че нещо не е наред. В крайна сметка всеки спортист взима такова решение, тъй като огънят вече не е такъв, какъвто е бил преди и просто трябва да го приемеш. Щастлив съм, че все още се справям прилично, но времето ми отмина. Постигнах доста неща, сега е ред на момчетата да се борят в бъдеще – обяснява Марк.

Изводът след повече от десетилетие във Формула 1?

Не виждам какво бих могъл да направя по различен начин. Дадох най-доброто от себе си.