Начало Избрани Уебър: Пиастри се нуждае от повече време, за да подобри представянето си

Уебър: Пиастри се нуждае от повече време, за да подобри представянето си

462
0
Оскар Пиастри, Макларън
Оскар Пиастри, снимка Макларън

Марк Уебър коментира представянето на Оскар Пиастри. Бившият пилот от F1 е категоричен, че неговият сънародник се нуждае от повече време, за да натрупа достатъчно опит и да подобри резултатите си.

Пиастри е един от новобранците през сезон 2023 в F1. Младият австралиецът пристигна в Макларън с огромни очаквания заради успехите си в поддържащите шампионати F3 и F2

До момента Пиастри заема 15-то място във временното класиране с актив от само 5 точки. Пилотът на Макларън завърши осми в домашната си Гран при на Австралия и десети в Азербайджан. В останалите състезание Пиастри се сблъскваше с технически проблеми или липса на достатъчно скорост в неговия Макларън MCL60.

Пиастри получи доста висока оценка от Зак Браун. CEO-то на Макларън продължава да ръси с похвали 22-годишния състезател и да вярва, че един ден той ще стане световен шампион. Мениджърът на Пиастри Марк Уебър също вярва, че неговото протеже има много талант, но се нуждае от повече време, за да го разгърне напълно.

„Пиастри се нуждае от повече време, за да подобри представянето си. Няма как да кажа, че той ще излезе на пистата и веднага ще се изравни с един от тримата най-добри пилоти в света в момента – Ландо Норис“, сподели Уебър.

„Но Оскар направи точно това в квалификацията в Монако, но като изпусна две стотни от секундата. В Барселона той отново беше много близо до своя по-опитен съотборник.“

„С напредване на времето Пиастри ще разгърне своя потенциал. Това е нещо, което очевидно не можем да купим“, продължи Уебър. „Той просто се нуждае от повече километри, повече обиколки и всички тези неща. Оскар върви по блестяща траектория, която кара  всички ние сме изключително горди с това каква е адаптацията му досега“, завърши Марк Уебър.

Този уикенд Пиастри ще участва в Гран при на Канада. Пилотът на Макларън не е карал на пистата Жил Вилньов и ще използва тренировъчната сесия като период на обучение

„Връщаме се към състезанията след седмица усилена работа във фабриката. Подготвях се за уикенда с моя екип и се чувствам готов да дебютирам на пистата Жил Вилньов. Гран при на Испания беше горчива за отбора. Неделята се оказа трудна, но все пак имахме някои положителни моменти от съботната квалификационна сесия“, каза Пиастри.

„Има още много какво да постигнем през този сезон. Работим наистина усилено, за да подобрим състезателното си темпо. Ще дадем всичко от себе си в Канада и ще се стремим към положителен състезателен уикенд“, добави пилотът на Макларън.

Същевременно съотборникът на Пиастри Ландо Норис ще запише трето участие в Канада. До момента пилотът на Макларън няма класиране в топ 10 на пистата в Монреал.

„С нетърпение очаквам да се върна към състезанията този уикенд. Надпреварата в Испания беше трудна. Както аз, така и отборът на Макларън имахме какво да вземем, включително и положителния резултат от съботната квалификация, в която дадохме трето време“, коментира Норис.

„След като имах една седмица почивка от състезанията след двойката надпревари, реши да се върна в базата на Макларън с моите инженери, за да се подготвя за този уикенд. Пистата Жил Вилньов може да бъде предизвикателство с тежките си спирачни шикани, но също така може да бъде много забавна за състезание. Вълнувам се за това и се надявам да успеем да спечелим точки“, добави пилотът на Макларън.