Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър: RB6 е най-добрата кола, която някога съм карал

Уебър: RB6 е най-добрата кола, която някога съм карал

41
0
Марк Уебър

Девети подиум за сезона спечели в Гран при на Япония Марк Уебър, финиширайки втори на пистата Сузука зад съотборника си в Ред Бул Себастиан Фетел. Така австралиецът запази лидерството си във временното генерално класиране и увеличи още малко аванса си пред съперниците: той е с 220 точки пред Фернандо Алонсо (Ферари) и Фетел – и двамата с по 206.

– Винаги искаш да побеждаваш, но и второто място беше добре за мен, особено като се има предвид разликата между мен и Себастиан, която му спечели и полпозишъна – призна Марк. – В събота направих една инсталационна обиколка. Веднага стана ясно, че условията са прекалено рисковани [за каране]. А да не правиш нищо цял ден по време на състезателен уикенд е доста странно – допълни той.

На старта Уебър бе изпреварен от Роберт Кубица и пилотът на Ред Бул определи тръгването на полския си съперник като изстрелване с оръдие. След това обаче състезателят на Рено отпадна зад колата за сигурност.

– Беше толкова бърз, че щеше да е неимоверно трудно да го задмина на трасето – заяви Марк.

Той обаче даде най-бързата обиколка за състезанието в последния тур от дистанцията с последвалия коментар:
– Не можех да позволя на Себ да отбележи хеттрик, нали така?!

След финала Уебър и Фетел се погрижиха Ейдриан Нюи да бъде обилно намокрен с шампанско. Техническият им директор присъстваше на Гран при на Япония за първи път от цяло десетилетие и лично прие купата за победата при конструкторите на Сузука. Неговото творение RB6 е безспорно най-бързия болид през 2010 г.

– RB6 е най-добрият състезателен автомобил, който някога съм карал – потвърди и австралиецът. – Беше прекрасно да празнуваме третата си двойна победа за годината с Ейдриан. Надявам се, че сега той смята, че пътуването [до Япония] си е струвало!

Марк се върна в Австралия след старта на Сузука преди следващата надпревара на новата писта в Южна Корея.