Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър с полпозишън за Гран при на Белгия

Уебър с полпозишън за Гран при на Белгия

35
0

Марк Уебър спечели полпозишъна за утрешната Гран при на Белгия, 13-и кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2010 г. Австралийският пилот на Ред Бул изпревари с 0,085 сек Люис Хамилтън (Макларън), а трети се нареди Роберт Кубица, който върви прекрасно с последните нововъведения в неговото Рено R30.

Квалификацията започна на почти суха писта при температура на въздуха 16 градуса и 23 на асфалта. Не валеше, но прогнозата бе дъждът да започне в края на първия сегмент, така че със светването на зеления семафор всички пилоти излязоха. Виталий Петров обаче прекъсна работата, след като още в загряващия си тур стъпи на бордюр, изпусна Рено-то си и се удари в предпазна мантинела. Сесията бе спряна без нито един състезател да имаше шанс да направи бърза обиколка.

Междувременно стана ясно, че Нико Розберг ще стартира с пет места назад от позицията, която постигне в квалификацията. Екипът на Мерцедес смени скоростната кутия в колата му и това бе поредният удар за тима, след като Михаел Шумахер е със санкция минус 10 места заради притискането на Рубенс Барикело (Уилямс) по време на Гран при на Унгария.

Минути след рестартирането на квалификацията заваля и няколко коли моментално се завъртяха по пистата. Валежът не бе в цялата дистанция на обиколката и това допълнително затрудни всички, но все пак пилотите започнаха да дават времена. Повечето от тях бяха със сухи гуми и трудно удържаха колите си в мокрите участъци. С твърди гуми и малко по-късно излизане особено сериозни проблеми имаше Себастиан Фетел, който се прибра, за да сложи интермедии и веднага излезе отново, тъй като бе едва 17-и. Затова и единствената му цел при втората му серия бе да стигне втората част на квалификацията. Германецът се справи перфектно със задачата, като на почти напълно чиста писта даде трето време и се нареди зад пилотите на Макларън. Валежът спря и постиженията продължиха да бъдат подобрявани, а две минути преди финала Камуи Кобаяши излезе от трасето и спря в зона за сигурност. Малко след това и съотборникът му в Заубер Педро де ла Роса изпусна линията и излетя, но маршалите само показваха жълти знамена, тъй като нямаше пряка опасност за останалите пилоти по трасето.

Така след финала на първата квалификационна част за изненада можеше да се приеме продължаването в Q2 на по един болид на Лотус (Хейки Ковалайнен) и Върджин (Тимо Глок).

Вторият сегмент започна без дъжд, но някои места по асфалта бяха мокри и 15-те минути не се разминаха без завъртания. Дженсън Бътън (Макларън), Витантонио Лиуци (Форс Индия) и Фелипе Маса (Ферари) излетяха от трасето, но без сериозни последствия. Температурата на асфалта се качи до 25 градуса към финала на тази част от сесията и повече инциденти нямаше. Големите губещи бяха Мерцедес, чиито пилоти се класираха съответно 11-и (Шумахер) и 12-и (Розберг), но предвид наказанията им ще потеглят от по-задни позиции.

Решителните 10 минути битка за разпределение на местата от първите 5 редици на грида преминаха спокойно без дъжд. Няколко капки на старта притесниха екипите, но валежът реално започна след края на тренировката. Най-разочарован след финала бе Фернандо Алонсо, който остана чак десети. Рубенс Барикело пък успя да се нареди седми за началото на своята Гран при №300, а Люис Хамилтън в последния момент се вклини между най-бързия Уебър и Роберт Кубица.