Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър се оттегля от F1 след края на сезона

Уебър се оттегля от F1 след края на сезона

36
0
Марк Уебър

Марк Уебър се оттегля от Формула 1 след края на сезон 2013, за да се присъедини към спортната програма на отбора на Порше за 2014 г., призна самият пилот. Програмата включва участието на Порше в 24 часа на Льо Ман и в световния шампионат за състезания по издръжливост.

Австралиецът заяви преди няколко дни, че от него зависи дали ще удължи договора си с Ред Бул, но вече е решил, че е време да сложи край на кариерата си в Гран при и да потърси друго предизвикателство. Той определи като „чест” да се състезава за Порше:

– За мен е чест да се присъединя към Порше в тяхното завръщане в топ категорията в Льо Ман и в спортните коли в световния шампионат за състезания по издръжливост – коментира Уебър. – Порше са написали състезателна история като производители и са пример за отличително представяне и технологии на най-високо ниво. Очаквам с нетърпение това ново предизвикателство за мен след времето ми, прекарано във Формула 1. Без съмнение Порше ще си поставят много високи цели. Нямам търпение да пилотирам една от най-бързите спортни коли в света.

Марк и преди се е състезавал със спортни автомобили. През 1998 и 1999 г. той кара за отбора на Мерцедес в GT шампионата, но през 1999-та, на участие на Льо Ман, той претърпя две сериозни катастрофи, при които болидът му се преобърна във въздуха. Това бе и поводът пилотът да заяви, че повече няма да се състезава с такива автомобили.

Австралиецът се състезава във Формула 1 от 2002 г., като той е карал за отборите на Минарди, Ягуар, Уилямс и Ред Бул. Той има общо 9 победи в Гран при, 11 пол позишъна и общо 36 подиума. Най-доброто му класиране в шампионата е трето място през 2010 г. и 2011 г.

След оттеглянето му от спорта отборът на Ред Бул ще трябва да намери негов заместник за следващата година. Говори се, че Кими Райконен, Жан Ерик Верн и Даниел Рикиардо са част от възможностите за екипа от Милтън Кийнс.