Начало Избрани Уебър: Това ще бъде една дълга година за Рикиардо

Уебър: Това ще бъде една дълга година за Рикиардо

760
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Макларън

Марк Уебър смята, че Даниел Рикиардо ще усети много добре отсъствието си от стартовата решетка. Бившият пилот от F1 предупреди своя сънародник и заяви, че една година настрани ще му се строи много по-дълга от очакваното.

Уебър и Рикиардо са бивши състезатели на Ред Бул. 46-годишният австралиец бе част от базирания в Милтън Кийнс екип от 2007 до 2013. После той сложи край на кариерата си в F1 и бе заменен от Рикиардо. 33-годишният състезател от Пърт кара за Ред Бул в периода 2014-2018 г. преди неочаквано да напусне австрийския екип и да потърси късмета си другаде.

Рикиардо премина през отборите на Рено и Макларън. За съжаление осемкратният победител в F1 така и не успя да разгърне пълния си потенциал. Това доведе до предсрочното му освобождаване от Макларън в края на сезон 2022. След като остана без титулярно място, Рикиардо реши се върне в Ред Бул. Там той ще бъде в ролята на резервен пилот в дадени стартове. Също така Даниел ще има важна роля в маркетинговата дейност на екипа от Милтън Кийнс.

Вероятността Рикиардо да се състезава през тази година е много малка. Единствената възможност австралиецът да вземе участие в някой старт е ако нещо се случи с Макс Верстапен или Серхио Перес.

„Според думите на Даниел през последно време, той наистина има нужда от почивка. Сега той трябва да помисли за това как да намери мотивация и енергия, за да се върне към спорта. Хубаво е, че Рикиардо е готов да остане в периферията. По този начин той ще измери нивото на мотивацията си по свое усмотрение“, сподели Уебър.

Бившият пилот от F1 се радва, че Рикиардо ще прекара 2023 г. в Милтън Кийнс, тъй като познава средата там много добре.

„Смятам, че това е чудесна възможност за него да го направи в толкова позната среда като тази в Милтън Кийнс. Няма съмнение, че той ще бъде полезен за марката. Не трябва да забравяме, че Рикиардо безумно популярен в световен мащаб.“

Уебър все пак предупреди своя сънародник, че тази година ще бъде много по-дълга за него от очакваното.

„Това ще бъде една дълга година за Рикиардо. Според мен е добре, защото той може да има нужда от това. След като си вземе малко почивка Даниел ще може да започне да взема решения за това как ще изглежда 2024-та“, добави Уебър.

Освен анализатор на F1 и посланик на Порше, Уебър е и мениджър на Оскар Пиастри. Бившият шампион в F2 ще направи дебюта си в F1 след около два месеца с автомобил на Макларън. Според Уебър, Пиастри и Рикиардо са с коренно различни характери, макар и да са сънародници.

„Оскар е доста по-различен от Даниел. Това е най-вече така защото той е по-сдържан в емоциите си“, каза Уебър. Австралиецът сравни характерите на пилоти като Себастиан Фетел, Шарл Льоклер, Макс Верстапен и Ландо Норис.

„Всеки има собствен характер. Себастиан като световен шампион е много различен от това, което беше в края на кариерата си. Нека да добавим и Шарл и Макс. Всички те имат свои собствени малки особености и стил на работа.“

„Оскар е нов в спорта. В този случай няма значение какъв пилот си бил преди това. Очевидно е необходимо време, за да свикнеш със спорта, с огромната сила, както и с пътуванията и с медиите“, обясни Уебър.

„Когато Ландо пристигна за пръв път в F1, той беше като абсолютен „заек.“ Същото се отнася и за Даниел [през 2011 г. ], когато той направи дебюта си за HRT.“

„Оскар е много сдържан. Също така той невероятно професионален и старателен. Наблюдавахме това във всички младежки категории досега. В допълнение, той е и много пестелив в думите си.“

„Както каза съпругата ми: „Той е най-изтънченият австралиец, който някога е ходил да се състезава в чужбина“, завърши Марк Уебър.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от McLaren (@mclaren)