Начало Избрани Уилямс и Алонсо похвалиха Колапинто след добрия му F1 дебют

Уилямс и Алонсо похвалиха Колапинто след добрия му F1 дебют

1964
0
Франко Колапинто
Франко Колапинто; снимка: Уилямс

Франко Колапинто направи много добър дебют във Формула 1. 21-годишният аржентинец бе извикан на мястото на Логан Сарджънт. Класира се 18-ти в квалификацията на пистата Монца, а на финала на Гран при на Италия бе 12-ти. Съотборникът му Алекс Албон взе две точки за девето място.

„Като се има предвид, че го измъкнахме директно от Формула 2 и го хвърлихме направо в F1 – но със значителна подготовка зад кулисите, то Франко свърши добра работа“, заяви шефът на Уилямс Джеймс Ваулс.

„Той направи перфектно състезание – отбеляза прогрес, изпреварваше други коли. И мисля, че ако квалификацията беше преминала по план, то той щеше да има шанс и за точки. Дори в квалификацията Колапинто бе достатъчно близо до Алекс – на до десета от секундата. Накрая обърка преминаването през седми завой, но беше много, много близо. А това е фантастично за първо излизане с F1 болид“, допълни ръководителят на Уилямс.

Самият Колапинто посочи, че е много щастлив от резултата като се има предвид какво предизвикателство е Формула 1.

„Не бях правил повече от 8 последователни обиколки и изведнъж трябваше да завъртя 53! Освен това не бях карал с гумите хард. Много нови неща се натрупаха, но като цяло уикендът бе положителен. Да, грешката в събота малко вгорчи нещата, но се отплатих на отбора с наистина силно състезание“, коментира Колапинто

„Цялото състезание направо прелетя. Джеймс и отборът ми се довериха, слагайки ме в кокпита, което е било наистина трудно решение. Но съм много щастлив от представянето си и нямам търпение да се почувствам по-комфортно зад волана“, допълни Колапинто.

Младежът направи впечатление не само на отбора на Уилямс. Фернандо Алонсо специално похвали младежа.

„Франко направи много добро състезание. Похвалих го в закрития парк. Той се оплака, че има болки в гърба, но това е разбираемо – за първи беше седял в болид два часа, карайки с толкова високо темпо“, отбеляза Алонсо.

„През следващите седмици ще има време да се подготви. Ще може да се напасне по-добре към всичко за Сингапур, където освен това няма такива дълги прави като на Монца, на които можеш да си поемеш дъх. От гледна точка на натоварване Монца е едно от най-лесните трасета. В Баку и особено в Сингапур всичко ще е съвсем различно“, допълни Алонсо.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)