Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс нае израелец за тестпилот

Уилямс нае израелец за тестпилот

1000
0
Рой Нисани
Рой Нисани, снимка: Уилямс

Уилямс нае Рой Нисани за официален тестпилот. Израелецът кара за екипа на Франк Уилямс по време на тестовете в Абу Даби на пистата Яс Марина след края на миналия сезон през декември.

В тях той не показа нищо впечатляващо, като изостана с повече от 3 секунди в най-добрата си обиколка от Джордж Ръсел с другия болид на Уилямс в първия ден и също с толкова от Никола Латифи във втория ден.

Рой Нисани и Клер Уилямс
Рой Нисани и Клер Уилямс, снимка: Уилямс

Въпреки това от Уилямс решиха да го ангажират за тестпилот за тази година. Нисани ще кара в 3 първи свободни тренировки от Гран при уикендите на мястото на някой от титулярите – Ръсел и Латифи.

Освен това той ще направи няколко сесии на симулатора на екипа във фабриката. Като част от споразумението логото на израелската национална мисия Start-Up ще присъства на болида FW43 в уикендите, в които Рой ще кара колата.

През 2020 г. Нисани ще се състезава и във Формула 2. За последно той кара в този шампионат през 2018 г. Преди това е участвал в Световните серии Formula V8 3.5 в продължение на 3 сезона и е печелил няколко състезания.

Чанок Нисани
Чанок Нисани и Еди Джордан през 2004 г.

Неговият баща Чанок Нисани също бе тестпилот във Формула 1.

Той участва в 2 теста за екипа на Джордан и 2 за Минарди през 2004 г. На следващата година стана официален тестпилот в екипа на Пол Стодарт.

В Гран при на Унгария той дори кара в първата свободна тренировка. Нисани обаче бе с близо 7 сек по-бавен от Кристиан Алберс с другия болид на Минарди и с почти 13 сек от най-бързия Алекс Вурц с Макларън. Сесията за Чанок завърши със завъртане в чакъла.

„Изключително съм щастлив да стана официален тестпилот на Уилямс, каза Рой Нисани. – Това е забележителен момент за моторния спорт в Израел. Когато тествах за тима в Абу Даби през декември, веднага се почувствах комфортно в колата и в отбора.“