Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс обяви, че се продава!

Уилямс обяви, че се продава!

3591
0
Уилямс
снимка: Спас Генев

Тимът на Уилямс във Формула 1 обяви, че продава контролния пакет от акциите си и целия холдинг Williams Grand Prix Holdings PLC (WGPH, WGF1). Това стана тази сутрин в официалното съобщение за финансовите резултати през 2019 година, приключила на 31 декември.

Според данните приходите са спаднали до 160,2 млн паунда от 176,5 млн. през 2018 г. Загубата е била 13 млн. при печалба от 12,9 млн. в предходната година.

Резултатите са обусловени според съобщението на тима от лошите постижения във Формула 1 въпреки непрекъснатия напредък в Уилямс Адвансд Енджиниъринг

Приходите на тима във Формула 1 са 95,4 милиона паунда през 2019 г.  12 месеца по-рано са били 130,7 милиона паунда. Приходите на Уилямс Адвансд Енджиниъринг са нараснали до 63,7 млн. от 44,8 млн.

„Финансовите резултати за 2019 г. отразяват скорошния спад в конкурентоспособността ни в F1 и последващото намаляване на приходите от търговски права”, заяви главният изпълнителен директор Майк О’Дрискол. „След четири години много солидно представяне в първенството на конструкторите в шампионата, по време на които се преборихме за трето и пето място, изживяхме няколко много трудни сезона. През последните девет месеца извършихме значително преструктуриране и засилихме екипа за техническо ръководство. Сезонът във Формула 1 за 2020 г., разбира се, беше прекъснат поради пандемията от COVID-19. Това ще се отрази още по-лошо на приходите от търговски права през тази година. Екипът също е уведомен за прекратяване на връзката със своя партньор – ROKiT като основен спонсор и ROK Drinks.”

„Подобно на много други бизнеси, ние предприехме мащабни действия за смекчаване на последиците, включително продължителен период на отпуск за голяма част от нашия персонал. Когато тази ужасна глобална криза отстъпва, всички от Уилямс Рейсинг очакват с нетърпение началото на новия сезон. Налице е огромна разлика в приходите и разходите между трите най-големи екипа и останалата част от тимовете от няколко години. Ние сме сигурни, че дългосрочната визия и планове на Либърти Медия, включително първоначално ограничаване на бюджетите, ще осигури по-равнопоставени условия за 2021 г. След това благодарение на това всички отбори ще могат да се състезават по-справедливо.“

По-надолу в съобщението се появява и най-важната информацията, че компанията на практика се продава

„Като част от това ново стратегическо развитие, бордът на WGPH прегледа всички различни стратегически възможности, с които разполага дружеството. Разглежданите варианти включват, но не се ограничават до набиране на нов капитал за бизнеса, освобождаване на миноритарен дял в WGPH или продажба на мажоритарен дял в WGPH, включително потенциална продажба на цялото дружество. Въпреки че все още не са взети решения относно оптималния резултат, за да се улеснят дискусиите със заинтересованите страни, дружеството обявява началото на „официален процес на продажба” (както е посочено в забележка 2 към правило 2.6 от Кодекса за поглъщане). Съветът назначи Allen & Co. и Lazard за съвместни финансови съветници, които да подпомогнат стратегическия преглед и официалния процес на продажба. Страните с потенциален интерес към Уилямс трябва да се свържат с Allen & Co. или Lazard.”

„Всяка заинтересована страна, участваща в официалния процес на продажба, ще трябва да сключи споразумение за конфиденциалност с WGPH при условия, задоволителни за борда на WGPH. След това Дружеството възнамерява да предостави на тези заинтересовани страни определена информация за бизнеса, след което заинтересованите страни ще бъдат поканени да представят своите предложения.”