Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс взеха точки в Китай, но хаосът в бокса им коства двойно...

Уилямс взеха точки в Китай, но хаосът в бокса им коства двойно класиране в топ 10

53
0
Фелипе Маса

Тимът на Уилямс спечели точки в Гран при на Китай благодарение седмото място на Валтери Ботас. Хаос в бокса по време на надпреварата обаче коства на отбора двойно класиране в топ 10, тъй като заради това Фелипе Маса отиде в дъното на колоната.

При спирането на бразилеца в пита механиците объркаха задните гуми. Впоследствие от отбора не пожелаха да коментират станалото. Шефът на отдела за представяне Роб Смедли обясни само, че са се опитали да монтират дясната гума вляво и обратното. Според него тона се дължи на липсата на достатъчно работещи процедури, като днес и утре ситуацията ще се изяснява с цел прилагането на метод на действие, който в бъдеще да не допуска подобни грешки.

Като говорихме с момчетата след финала, включително тези, които работеха по време на питстопа, им казах, че ако искаме да виним някого, то това трябва да съм аз. За това ми плащат. Поемам ударите – такава е позицията ми в екипа – допълни Смедли пред Аутоспорт.

Специалистът каза също така, че чувство горчивина след четвъртия кръг от шампионата заради неоползотворения потенциал на FW36:

Колата е бърза. Имахме добра стратегия, отборът работеше чудесно. Жалко за Фелипе и целия тим, тъй като грешката ни коства точки. Класирането на една кола в топ 10 показва, че имаме достатъчно силно темпо и това ни кара да останем оптимисти.

Маса направи пореден феноменален старт, след който обаче се удари с Фернандо Алонсо. Бразилецът смяташе, че пилотът на Ферари не го е видял и затова са се сблъскали.

Трябва да проверим автомобила, тъй като след случилото се предната част бе много нестабилна. Стюардите не сметнаха ситуацията за проблем, така че не предприеха нищо. А стартът ми отново бе страхотен и се борех в челото. Грешката при питстопа на практика ми коства състезанието, тъй като излязох последен в колоната. Разочароващо е и трябва да работим, за да не се случва отново. Имаме време да подобрим болида за Испания – каза още Фелипе.

Ботас пък се сблъска с Нико Розберг в началото, като според него това струва няколко позиции:

Трябваше да изкарам и цялата надпревара без телеметрия, което не е особено лесно. През целия уикенд имахме прогрес, а това е чудесно. Страхотно е да вървим напред и нямаме търпение за същото в Испания след три седмици.