Начало Избрани Уитакър: F1 няма „пренасищане“ със състезания от Близкия изток

Уитакър: F1 няма „пренасищане“ със състезания от Близкия изток

311
0
Гран при на Саудитска Арабия, Джеда, Формула 1, F1
снимка: Алфа Ромео

Мартин Уитакър твърди, че увеличаването на броя на състезанията от F1 в Близкия изток е полезно за всички събития в региона. Управляващият директор на Гран при на Саудитска Арабия смята, че това разрастване няма да доведе до пренасищане.

F1 започна експанзията си в Близкия изток през 2004 г. Тогава се проведе Гран при на Бахрейн. Пет години по-късно световният шампионат стъпи за първи път в ОАЕ, Абу Даби и пистата Яс Марина. В края на 2021 г. F1 продължи увеличаването на стартовете в региона около Персийския залив. Така към спорта се присъединиха Катар и Саудитска Арабия. Полуостровната държава прие старт заради отмяната на Гран при на Япония.

Катар подписа 10-годишен договор с Либърти Медия и ще се върне в календара на F1 в началото на октомври. Засега състезанията ще се провеждат на пистата Лосаил. В бъдеще има вероятност да бъде изградено улично трасе в Доха, което да замени Лосаил.

Междувременно Саудитска Арабия прие първия си старт от F1 в началото на декември 2021 г. Домакин на надпреварата бе улична писта в Джеда, което е временен вариант преди изграждането на истинско трасе в Кидия. Световният шампионат трябва да остане в Джеда поне до 2027 г. заради забавяне на строителните работи в курортното селище край Рияд.

И четирите държави плащат изключително щедра такса на F1 за да бъдат домакини на кръг от световния шампионат. Това е в огромен контраст със стартовете в Европа.

На хартия провеждането на четири състезания в Близкия изток в един сезон може да изглеждат като бройка, граничеща с пренасищане. Но според Уитакър това не е точно така.

„Достатъчно е да погледнете автомобилните франчайзи или световните потребителски марки. Всички те се събират в един и същи район на главната улица“, обясни Уитакър.

„Да, има конкуренция между тях, но заедно те са много по-силни, отколкото ако бяха разделени. Аналогията със състезанията от F1 е абсолютно същата.“

„F1 няма „пренасищане“ със състезания от Близкия изток. Саудитска Арабия е част от Съвета за сътрудничество на държави от Персийския залив. За всички нас в този регион е наистина полезно да има състезания от Формула 1. Това повишава осведомеността и помага за развитието на спорта“, добави Уитакър.

Управляващият директор на Сауди Моторспорт също така каза, че разстоянията между пистите в Близкия изток не са толкова малки, колкото изглеждат. Той посочи за сравнение колекцията от европейски състезания в F1, които се намират близо едно до друго.

„Въпреки че може да изглежда близко, всъщност разстоянието между Бахрейн и Джеда е около 1500 км. Това е сравнимо с разстоянието между Силвърстоун и Будапеща“, каза Уитакър.

„Има много състезания, които се провеждат между тези два европейски обекта. Така в крайна сметка местоположението на състезанията в Близкия изток не е толкова близко, колкото си мислите“, завърши Мартин Уитакър.