Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уитмарш: Кими е един от най-умните пилоти

Уитмарш: Кими е един от най-умните пилоти

1797
0
Мартин Уитмарш
Мартин Уитмарш; снимка: Мирко Щанге

Бившият изпълнителен директор на Макларън Мартин Уитмарш заяви, че Кими Райконен е сред пилотите, които така и не са осъществили целия си потенциал във Формула 1. Според него е малко тъжно, че финландецът почти сигурно ще си тръгне от спорта само с една спечелена титла през 2007 г. Британецът смята, че причината за това е, че Кими никога не е успял да обедини енергията на екипа зад себе си.

„Разочароващо е, че Кими не постигна повече, защото той беше невероятно бърз и имаше таланта да го направи”, заяви бившата дясна ръка на Рон Денис в интервю за френския Ото Спорт. „Според мен той не го направи, защото никога не успя да подреди нещата в своя полза в тима. При нас това не се получи, а във Ферари постоянно сякаш имаше опрян пистолет в гърба. При втория си престой направо бе с вързани ръце, но поне бе наясно с това.”

Според Уитмарш Кими ще остане в историята като един от най-интересните пилоти, участвали във Формула 1

„Той е наистина доста странен индивид. Обича да купонясва и да пие”, продължи работилият някога за Бритиш Аероспейс англичанин. „Но всъщност е много по-дисциплиниран, отколкото хората мислят, а също така е много интелигентен. За да бъда честен, той е един от най-умните пилоти, които изобщо съм виждал някога в падока.”

Уитмарш споделя и друга история, която е малко известна. Той се е опитвал да върне Райконен в Уокинг като съотборник на Люис Хамилтън в края на 2009 г., когато Ферари го освободи.

„Кими направо мразеше Рон, но с мен се разбираше добре и влязохме в преговори, за да се присъедини отново към нас”, разказва Уитмарш, който е неизменно в тима в предишния период на Райконен в Уокинг между 2002 и 2006 г. Тогава финландецът печели 9 победи и се бори за титлата. „Мениджърският му екип обаче имаше прекалено много и различни претенции. Дженсън [Бътън] изведнъж се оказа свободен и избрахме да вземем него.”

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter