Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уитмарш: Не критикувам Ферари, но отбор не се ръководи по този начин

Уитмарш: Не критикувам Ферари, но отбор не се ръководи по този начин

33
0
Кристиан Хорнер,Мартин Уитмарш,Стефано Доменикали

Мартин Уитмарш призна след Гран при на САЩ, че не одобрява действията на Ферари и смята, че един отбор не бива да се ръководи така. Той допълни, че никога не би постъпил като тях във водения от него тим.

В Скудерията решиха да счупят предпазната пломба на скоростната кутия на Фелипе Маса броени часове преди старта на пистата в Остин. Това доведе до автоматично наказание (преместване с пет места назад) и означаваше, че Фернандо Алонсо мина с позиция напред и се нареди за старта откъм чистата страна на пистата.

Действията на Ферари бяха широко обсъждани и от специалисти, и от фенове. Имаше както одобрение – с обосновката, че това е отборен спорт, екипът търси всички възможни варианти, за да се пребори със съперниците, а подобно действие не е забранено от правилата, така и недоволство – с твърдението, че случилото се е най-малкото неспортсменско.

Тактиката обаче (която отборът обясни в официално изявление) проработи перфектно – Алонсо бе четвърти малко след изгасването на червените семафори и финишира трети в надпреварата. Така битката за титлата стигна последния старт от шампионата в Бразилия.

Според мен подобно решение се взима много трудно. Не критикувам никого за предприетите действия. Шефовете на отбори трябва да ръководят екипите си, а е съвършено ясно, че Ферари са фокусирани върху Фернандо. В интерес на истината подобен метод на управление работи добре за Фернандо. Да не забравяме, че при нас нямаше такива неща, докато той бе в тима ни и това доведе до напускането му. По принцип всички трябва да се състезават по правилния според тях начин. Проблемът в случая бе, че доста хора се озоваха откъм мръсната страна на решетката. За съжаление при нас действието не се отрази по никакъв начин. Бяхме си в мръсния участък и там си останахме. Ако обаче се бяхме класирали още в квалификацията в чистата половина на грида, а се наложеше някои от пилотите ни да се мести заради случилото се, щях да съм особено ядосан – обясни Уитмарш.

Колегата му от Ферари Стефано Доменикали заяви след надпреварата в САЩ, че колкото повече мисли за станалото, толкова повече смята решението за правилно. Алонсо пък заяви, че се гордее с отбора си и заради това, че бяха честни и публично оповестиха причините да се стигне до такава ситуация.