Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уитмарш: Съжалявам, че не казах на Хамилтън да се прибере след загряващия...

Уитмарш: Съжалявам, че не казах на Хамилтън да се прибере след загряващия тур

45
0
Люис Хамилтън

Шефът на Макларън Мартин Уитмарш заяви, че съжалява, задето не е казал на Люис Хамилтън да не довършва последната си бърза обиколка в квалификацията за Гран при на Испания, когато в отбора осъзнали, че горивото няма да стигне, за да се прибере в бокса.

Англичанинът бе най-бърз в събота следобед, но по-късно стюардите му отнеха полпозишъна, точно защото не стигна до питовете. От тима цитираха технически проблем при обясненията си пред ФИА. Желанието им бе да запазят достатъчно бензин в автомобила, за да има за последващите проверки. Това не бе прието за форсмажорни обстоятелства и съответно Хамилтън бе пратен да стартира от 24-а позиция на грида.

Отборът не бе очаквал толкова тежка санкция и въпросът продължи да се обсъжда и след финала на надпреварата на Каталуния. Именно след състезанието Уитмарш изрази съжаление за развоя на събитията и от факта, че не е действал по различен начин.

В ретроспекция се вижда, че не бях прав. Но едва ли аз или който и да е друг е предполагал, че последствията ще са толкова тежки и Люис ще отиде последен на стартовата решетка. Можех да действам по различен начин и да му кажа да се прибере в края на загряващата обиколка. Но честно, не очаквах да получи такова наказание – обясни Уитмарш.

В екипа осъзнали какво е положението с горивото в момент, когато Хамилтън вече правеше бързия си тур, допълни шефът на Макларън. Данните показали, че в автомобила няма толкова бензин, колкото е било заложено според предварителните изчисления.

Бяхме наясно, че в правилата пише черно на бяло, че трябва да дадем един литър бензин накрая. Затова взех решението – трябваше да изпълним изискването. Спряхме колата и от нея бяха източени 1,3 литра. Това го разбрахме няколко часа по-късно. Можеха да са 3 литра и щях да съм само малко смутен. Всъщност какъвто и да беше изходът, нямаше как да не съм притеснен – каза още англичанинът.

Грешките на Макларън от началото на сезона досега доведоха до истински ропот в английските медии. Вестниците нападнаха жестоко тима точно заради случилото се в квалификацията. Поредният проблем на Хамилтън при спиране в бокса не успокои нещата и работата в пита на екипа от Уокинг тепърва ще се следи под лупа.