Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уитмарш: Ще се радвам, ако Хамилтън спечели шампионата с нас, Перес има...

Уитмарш: Ще се радвам, ако Хамилтън спечели шампионата с нас, Перес има огромен талант

76
0
Люис Хамилтън,Серхио Перес

Мартин Уитмарш допълни с още подробности историята около трансфера на Люис Хамилтън в Мерцедес. Той разказа в интервю за Скай Спортс кога точно е научил за решението на пилота да напусне Макларън и как в Уокинг са решили да вземат Серхио Перес на неговото място.

Първият въпрос на Мартин Брандъл в питлейна на Сузука бе искане на потвърждение, че в Сингапур Уитмарш наистина е бил убеден, че Хамилтън остава в Макларън.

Тогава определено бях сигурен. Очевидно не съм прав през цялото време – отговори шефът на тима от Уокинг. – Люис ми се обади в срядата след Сингапур и това беше. Говорихме и в сряда, и в четвъртък, но решението бе взето. Ако спечели шампионата с нас, ще се радвам без да мисля за догодина. Не се тревожа за номер едно на колата. Имаме шест състезания до финала – в това сме съсредоточени и никакви подобни разсейвания няма да ни спъват. Искаме да спечелим всички стартове, да вземем двете титли, а аз ще съм щастлив продължение на три-четири часа след края на последната надпревара, ако го постигнем.

Уитмарш повтори заявеното по-рано тази седмица твърдение, че Хамилтън и Дженсън Бътън са абсолютно равнопоставени и допълни, че в Япония Люис дори е с известно предимство заради наказанието на съотборника си за смяна на скоростна кутия.

Ако вземем двойна победа в неделя, не ме интересува в какъв ред ще финишират състезателите ни – допълни той.

Интересен бе и въпросът защо Макларън са се спрели точно на Серхио Перес от всички възможности.

– Той е много млад, умен и смятам, че го признават за изгряваща звезда във Формула 1. Даде най-бързата обиколка в Монако миналия сезон, когато бе дебютант. Тази година победи съперници с далеч по-силни коли, взе подиуми. Ние виждаме огромен талант, младост, потенциал и ще разберем дали ще стане по-добър. С Ферари (от чиято академия за млади пилоти Перес е част) говорих едва след обявяването на новината, но те ни поздравиха за това, че сме го привлекли. Обмисляхме Пол ди Реста, Нико Хюлкенберг и това не е изненада. И двамата са с договори, но щяха да дойдат. Смятам ги за чудесни пилоти. В лицето на Серхио ще имаме състезател с по-малко опит, но огромно количество талант, недопускащ грешки. На същата възраст е, на която Люис дойде във Формула 1, а дори е малко по-напред в кариерата си от него. Надявам се да успеем да го полираме, да го превърнем в истински скъпоценен камък и да започне да печели състезания. При избора преценихме потенциала – искахме да вземем пилот, който да върви напред, да надскочи досегашните си постижения. Не знаем какво ще стане, но вярваме в момчето – каза още Уитмарш.