Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уитмарш: Връщането на Хонда е вдъхновяващо и мотивиращо за Макларън

Уитмарш: Връщането на Хонда е вдъхновяващо и мотивиращо за Макларън

53
0
Мартин Уитмарш,Таканобу Ито

Шефът на Макларън Мартин Уитмарш е убеден, че връщането на Хонда във Формула 1 ще донесе на неговия отбор повишена конкурентоспособност, при това за дълъг период от време. Англичанинът говори за десетилетие бъдещи успехи на възобновеното партньорство, което е едно от най-легендарните в досегашната история на спорта.

Съобщението за това, че Хонда отново ще участват в F1, бе направено през май. Тогава бе обявено, че работата по новия 1,6 л турбомотор вече е започнала в развойния център в Точиги (Япония). Базата на компанията в Европа ще е в Милтън Кийнс (Великобритания), като тя трябва да заработи до средата на следващата година.

В компанията очевидно има сериозно вълнение. Аз вече бях тук, когато за последно се състезавахме с Хонда. Те притежават особена култура по отношение на надпреварите, изключителен дух. Това е вдъхновяващо и невероятно мотивиращо. Сега можем да погледнем към следващите десет години, знаейки, че имаме фантастичен бюджет, ресурси и партньор, с който да продължим да печелим и да сме успешни във Формула 1. Предизвикателство е, но наистина вълнуващо според мен – обясни Уитмарш.

Макларън изживяват крайно труден сезон в момента, след като изоставиха миналогодишната си концепция (сметнаха, че е изчерпала потенциала си) и създадоха „радикален нов автомобил“ според собственото им определение. Допуснати сериозни грешки означаваха, че МР4-28 изобщо не върви според очакванията и се настройва безкрайно трудно. Най-добрият резултат на екипа след 10 старта от сезон 2013 г. е пето място на Дженсън Бътън от Гран при на Китай. Самият пилот е убеден, че Спа (където е следващата надпревара от първенството) може да е повратна точка за тима, но спортният директор Сам Майкъл например далеч не бе така убеден.

Още от началото на сезона е ясно също така, че Водафон ще напуснат Макларън в края на състезателната година като основен спонсор. От Уокинг не проявяват притеснения в това отношение – обявиха, че на 2 декември ще съобщят кой ще заеме мястото на телекомуникационния гигант.