Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Успехът зависи от обкръжението на един пилот, смята Джаки Икс

Успехът зависи от обкръжението на един пилот, смята Джаки Икс

166
0
Джаки Икс,Джон Съртис

Легендата в автомобилния спорт Джак Икс заяви в интервю за френския вестник Екип, че успехът на един пилот зависи в голяма степен от обкръжението му.

Белгиецът, който е двукратен вицешампион във Формула 1, шесткратен победител в 24 часа на Льо Ман, печелил е Париж-Дакар и т.н., споделя също така възгледите си за съвременните състезатели и техните възможности.

– В настоящата съвременност нямаше да постигна толкова успехи. Не крия, че имах шанса да карам по три дни на Фиорано и да направя повече от 600 обиколки. По онова време всичко, в това число и тренировките, зависеше от опита. Всеки пилот има свой подход към управлението. Тогава никой не работеше в симулатори. Не искам да кажа, че тогава ситуацията бе по-добра. С придобиването на опит се разбира, че резултатите зависят от различни ситуации. В моя конкретен случай изборите, които съм правил, понякога са се оказвали добри, а друг път – не. Като цяло успехът зависи от обкръжението на състезателя. Винаги съществуват съблазни да получиш едно или друго нещо, но пилотът е длъжен да довърши започнатото. Той трябва да върши добре работата си, да е стабилен и надежден, тъй като иначе какво влияние оказва върху автомобила? 10%? Основната му заслуга е в това да приключи работата успешно и да пресече пръв финала – обясни Икс.

Белгиецът посочва, че особено много му допада честото използване на местоимението „ние“ в автомобилния спорт:

– Най-много уважавам онези, направили възможен конкретния успех. Да си присвояваш всичко е неправилно. Добрите резултати са дело на целия отбор. Дължат се на хора, оставащи неизвестни за широката публика.

Пилотите и техните умение са разгледани подробно от Икс, за когото Михаел Шумахер например е изключителен състезател не само заради уменията и таланта си, но и заради настройката и метода си на работа:

– Михаел притежава невероятна мотивация и упорство да се стреми съм целите си. Повече от 20 години максимално се раздаваше без да задава излишни въпроси. Други шампиони печелеха по две-три титли и се оттегляха. Шумахер – не. Но бъдещето е на младите. Младият пилот е непобедим. Той не се бои от нищо и независимо от всичко е готов да върви към целта си, да преодолява трудностите. Вижте Себастиан Фетел. Младостта му е коз в борбата с Фернандо Алонсо, въпреки че разликата им е само шест години. Та това момче е на 25! Преди време едва не казах, че е невъзможно да бъде подобрен рекордът на Шумахер, но сега се питам дали Фетел ще изпитва същата страст и желание за победа след 10 години? Не знаем. Но днес и 20-годишно момче може да кара болид от Формула 1 – преди време бе почти невъзможно. Съвременните състезатели са достатъчно умни и талантливи, за да се справят.