Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Увеличават броя на хората в F1 екипите за състезания, моторхоумите се завръщат...

Увеличават броя на хората в F1 екипите за състезания, моторхоумите се завръщат на Спа

889
0

Формула 1 увеличи броя хора, които могат да пътуват с Гран при отборите за надпреварите от сезон 2020. Ограничаването на персонала бе една от мерките, предприети във връзка с протоколите за сигурност срещу разпространението на COVID-19. На тимовете бе разрешено да са с максимум 80 души, 60 от които директно участващи в работата по автомобилите. След първите шест старта от сезона е било взето решение за увеличение с 10 човека – до 90. След одобрение от Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА промяната е вписана в регламента. Ограничението за работещите по колите остава.

Повечето хора ще позволят на отборите да се върнат към своя кетъринг. Този уикенд на пистата Спа-Франкоршамп те ще използват и собствените си моторхоуми. В досегашните шест надпревари екипите разчитаха на временни структури. Твърди се обаче, че наемът на така наречените контейнери и външни кетъринг услуги бил по-висок от разходите за моторхоумите.

Някои отбори ще разчитат на по-малките си конструкции, обикновено използвани по време на тестове. От Мерцедес например взеха решение да не транспортират големия си „дом“ до Спа. Ограниченията за достъп до падока остават, така че в моторхоумите ще се грижат само за екипите, а не както обикновено и за гостите на отборите. Използването им обаче се приема като малка, но важна стъпка за връщане към по-нормално провеждане на състезателните уикенди. Организаторите на някои стартове от втората половина на ревизирания календар – в Русия, Португалия и Италия (Муджело и Имола) например – планират и допускането на ограничен брой зрители на пистите.