Начало Избрани В Aлфа Ромео са запознати с интереса на Ауди към Заубер

В Aлфа Ромео са запознати с интереса на Ауди към Заубер

1906
0
Алфа Ромео С42
снимка, Алфа Ромео

Главният изпълнителен директор на Алфа Ромео Жан-Филип Импарато е наясно с интереса на Ауди към Заубер Моторспортс. Това е швейцарска инженерна компания, която в момента управлява отбора на Алфа Ромео в F1.

Трябва да кажа, че не съм напълно сляп, каза той, когато бе попитан относно възможността за продажба на Заубер.

Импарато заяви, че каквото и да се случи, то няма да повлияе на цялостния подход на компанията.

За мен е по-лесно, защото нямам намерение да променя бизнес модела на Алфа Ромео.“

Ако някой ден някой направи крачка, каквато и да е тя, ние ще вземем правилното решение. Това е всичко, каза той.

Наистина не съм под стрес. Оставихме положителна история по отношение на бизнеса. 2021 г. беше печеливша за Алфа Ромео за първи път от години. Така че наистина не чувствам никакво напрежение.“

Имаме толкова много пространства за развитие. Когато сте марка като Алфа Ромео, светът е отворен за нас. Нека не забравяме, че съществуваме от 112 години.“

Абсолютно не съм уплашен или притеснен от дискусиите, които може би водят в падока. Достатъчно съм спокоен, за да се фокусирам всеки ден върху бизнес делата си.“

От Фолксваген Груп все още не са обявили официално, че ще влязат в F1. В началото на май главният изпълнителен директор Херберт Дис заяви, че Порше и Ауди ще влязат в F1. От друга страна, в края на юни се разбра, че двете марки отново са отложили плановете си за влизане в световния шампионат.

Има очаквания Порше и Ауди да участват в F1 от сезон 2026. Тогава влизат в сила новите технически правила за задвижващите системи. Най-вероятно Порше ще започне сътрудничество с Ред Бул. В момента екипът от Милтън Кийнс продължава да си партнира с Хонда в отдела за двигатели Ред Бул Пауъртрейнс.

Все още остава въпросът за това какво ще е участието на Ауди. Преди няколко месеца се говореше, че компанията от Инголщат е опитала да купи тима на Макларън. После се заговори за евентуални партньорства с Уилямс и Астън Мартин. Напоследък се заговори за огромен интерес от страна на Ауди към Заубер.

Екипът от Хинвил се появява в F1 през сезон 1993. През годините Заубер е имал партньорства с Мерцедес Бенц, Ред Бул и Форд.

В края на 2005 г. швейцарската компания бе продадена на БМВ и беше част от заводския тим на германския производител. След финала на сезон 2009 Петер Заубер откупува тима от баварската марка. Седем години по-късно отборът е продаден на компанията  Longbow Finance.

От сезон 2018 Заубер има партньорство с Алфа Ромео, а година по-късно тимът решава да се преименува на Алфа Ромео Рейсинг. Шефът на отбора е Фредерик Васьор и използва силови агрегати на Ферари.

Реално Алфа Ромео няма финансов дял в компанията майка Заубер Моторспорт, което означава, че тя е добра опция за Ауди.

С колегите ни от Заубер измислихме нов бизнес модел, при който има двойно управление между нас, обясни Импарато. „Знам отлично, че Фредерик ръководи отбора от самото начало.“

Не се отклонихме от пътя, макар че преживяхме някои трудни моменти. Не сме правили някакви движения, защото не променяме стратегията си всяка сутрин“, продължи той.

„Заубер има пълната ми подкрепа. Правя всичко,  което мога, за да помогна за това развитие.“

„Според мен трябва да напредваме година след година, състезание след състезание, дори и да се борим в някои случаи“, добави главният изпълнителен директор на Алфа Ромео.

В момента Алфа Ромео се намира на шесто място при конструкторите с актив от 56 точки. Пилоти на тима са ветеранът Валтери Ботас и новобранецът Гуаню Жу.