Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Алпин са запознати с проблемите в настоящата спецификация на A524

В Алпин са запознати с проблемите в настоящата спецификация на A524

699
0
Алпин А524
снимка, Алпин

Бруно Фамен обяви какви са целите на Алпин през сезон 2024 в F1. Французинът заяви, че в отборът са запознати много добре с ограничения на настоящата спецификация на А524. Фамен също така даде приоритет на дългосрочното развитие на тима и не се интересува особено от резултатите в първите няколко старта от новата кампания.

Алпин се представи доста посредствено по време на тестовете в Сахир. Френският отбор изпиташе изключителни затруднения във всички области, които не останаха незабелязани

Алпин направи радикални промени в новия си болид A524. Целта беше екипът да направи огромна крачка напред и да забрави случилото се през миналия сезон.

За нещастие, положението при Алпин не изглежда никак добре. Френският тим даваше доста слаби времена и дори не направи пълна симулация на състезание. При A524 показваше изоставане спрямо директните съперници.

Към неволите на отбора се прибавя и твърдението, че Алпин A524 е с наднормено тегло. Това може да обясни наличието на повече черен цвят цвят на автомобила. Освен това тимът изостава сериозно заради по-слабия задвижващ агрегат и не толкова добрата аеродинамика.

Миналата седмица Пиер Гасли призна, че „нещата не изглеждат никак добре за Алпин“. Френският отбор е изправен пред трудна битка и най-вероятно ще заема местата в дъното на колоната. Затова Алпин трябва бързо да реши проблемите си, за може да се бори с тимове като Виза РБ, Макларън, Астън Мартин и Уилямс.

Тази година Алпин ще бъде ръководен от Бруно Фамен. Френският специалист се фокусира много повече върху тима от F1 и в неговото развитие. Според него, успехът на Алпин ще се измерва с напредъка през сезона, а не с постигнатите резултати в първите няколко състезания.

„Нашата цел през тази година ще бъде да имаме повече динамика в подобряването на автомобила, както и в подобряването на отбора. Това важи за целия отбор, а не само за този на пистата“, сподели Фамен.

„Това е много повече от задаването на цел по отношение на крайния резултат на пистата или позицията в шампионата или подиумите. Това, което наистина трябва да видя, е тази динамика“, продължи шефът на Алпин.  „Автомобилът е такъв, какъвто е в момента. Важното е да успеем да го развием заедно с момчетата в заводите във Вири и Енстън, както и на пистата. Всички се стремят към подобрение.“

Алпин се фокусира най-вече върху подобряването на аеродинамичната ефективност и намаляване на масата на болида. Фамен обаче не е напълно сигурен колко точно може да спечели тима от всичко това

Все още не знаем точно. Нека да го анализираме по-добре.  Теглото винаги е сериозен фактор. Когато сте с наднормено тегло, трябва да го намалите. Когато сте с такова под нормата, трябва да управляваш баласта на правилното място.

„И дори когато сте с поднормено тегло, пак трябва да качите такова, за да подобрите разпределението на тежестта. Така че намаляването на теглото винаги е предизвикателство за всички отбори.“

Напълно ясно е, че в Алпин трябва да свършат много работа през следващите месеци. Очакванията са стартът в Бахрейн този уикенд да покаже пълния обем на работата, която предстои, за да се гарантира конкурентоспособността на А524 през този сезон.

„Със сигурност има какво да научим. Автомобилът на практика напълно нов- шасито е различно, окачването е различно, аеродинамиката също. Искахме да се опитаме да подобрим слабите места на предишния автомобил. Нека да изчакаме тази  седмица, за да видим дали работим правилно по този въпрос“, завърши шефът на Алпин.