Начало Moto News Второ място за Чой в Полша

Второ място за Чой в Полша

40
0
Мартин Чой

Мартин Чой отново стъпи на подиума в европейския шампионат по мотоциклетизъм Алпе Адрия, като този път завърши втори в надпреварата от V кръг в клас SST 1000 в Познан. Със спечелените през уикенда общо 33 точки звездата на Globul Racing Team запази добрите си шансове за титлата.

Чой с BMW направи отлично второ състезание в Полша и беше изпреварен само от новия водач в генералното класиране Марко Йерман (Слвн, Кавазаки). След софиянеца се класираха Марчин Валковяк (Пол, Дукати) и досегашният водач и действащ шампион Михал Фила (Чех, BMW). В събота Фила грабна победата, следван от поляка Марек Шкопек, Йерман и Чой.

Тръгвам си от Полша със смесени чувства, защото направих едно много силно и едно не особено добро състезание. Освен това започвам да се дразня от непрекъснатите промени в регламента, съобщавани в последния момент – заяви Мартин.

Според него тези промени, свързани най-вече с броя на обиколките, осигуряват предимство на каращите с гуми Дънлоп:

В събота карах с нов модел на Пирели – чудесни гуми, но още не бях свикнал с тях. Това е и причината да поизостана в началото и да не успея да наваксам разликата, след като си върнах увереността. В неделя вече знаех какво точно да очаквам и карах много силно. Изпреварих Фила и съм убеден, че ако обиколките бяха 16, както предишния ден, щях да победя и Йерман. Организаторите обаче, незнайно защо, ги намалиха на 13. Всъщност имам обяснение – в събота гумите на Дънлоп започнаха да се разпадат в последните три обиколки… Изглежда основното правило тази година е, че няма правила. Както и да е, продължавам битката за титлата с Йерман и Фила и ще се боря докрая в оставащите пет старта. В средата на август е следващата надпревара – на Хунгароринг – и я очаквам с нетърпение. Преди три години там спуках гума по време на тренировките и на правата излетях с над 280 км/ч. Едва ме качиха на мотора, за да карам в квалификациите, а в неделя спечелих състезанието.