Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ван дер Гарде съди Заубер, иска да кара в Австралия

Ван дер Гарде съди Заубер, иска да кара в Австралия

82
0
Гийдо Ван дер Гарде

Гийдо ван дер Гарде заведе дело срещу Заубер, търсейки място в отбора за Гран при на Австралия. Холандският пилот е завел иска във Върховния съд на щата Виктория, като твърди, че е неправомерно освободен от швейцарския тим.

29-годишният Ван дер Гарде бе трети пилот на Заубер през миналия сезон и се надяваше на титулярна позиция за 2015-та година. Тимът от Хинвил обаче предпочете Фелипе Наср и Маркус Ериксон, чиито спонсорски пари възлизат на близо 40 милиона долара. И докато разногласието с Адриан Сутил, който имаше договор за предстоящата състезателна година, явно бе решен, то проблемът с Ван дер Гарде все още е налице.

Според депозираните в съда документи холандският пилот получил гаранции на 28 юни 2014 г., че ще бъде повишен в титуляр през 2015 г. „В началото на ноември 2014 г. господин Ван дер Гарде бе информиран от главния изпълнителен директор на Заубер госпожа Мониша Калтенборн, че двете места в отбора са дадени на други състезатели и вследствие на това г-н Ван дер Гарде няма позиция като пилот в екипа”, се казва в изложението.

Първоначално холандецът отправя случая към Арбитражния съд в Швейцария. На Заубер е наредено да задържи пилота в тима, като според адвоката на Ван дер Гарде Матю Спейн това е било с цел състезателят да кара този сезон.

Молбата на ищеца е случаят да се разгледа по бързата процедура в понеделник – броени дни преди началото на тренировките на пистата Албърт парк.

Това не е първият случай, в който Ван дер Гарде завежда дело срещу отбор. Той спечели през 2011 г. иск срещу Форс Индия, заведен заради това, че тимът не му е осигурил достатъчно време на писта, за да може да демонстрира уменията си. Самото присъединяване на холандеца към екипа от Силвърстоун пък стана при противоречиви обстоятелства, тъй като преди това бе обявено, че ще е част от тима на Супер Агури.