Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Германия притеснени заради спад на интереса към Формула 1

В Германия притеснени заради спад на интереса към Формула 1

42
0
Хокенхайм, Гран при на Германия
пистата Хокенхайм; снимка: Мирко Щанге

Притеснение заради спад на интереса към Формула 1 в Германия бе изразено от доста страни дни след надпреварата в страната на пистата Хокенхайм. Трасето може да побере 120 000 зрители, а в неделя там имаше едва 59 000 души, тоест капацитетът остана нереализиран наполовина.

Това очевидно тревожи мнозина, като в auto motor und sport например написаха, че са изненадани от липсата на хора при толкова интересен и непредсказуем сезон, какъвто е настоящият.

Немските пилоти в F1 освен това са петима, двама от тях – световни шампиони. Михаел Шумахер и Себастиан Фетел имат общо 9 титли в спорта и единствено Великобритания изпреварва родината им по спечелени корони – 14, но от общо 10 състезатели. Присъствието на Мерцедес в Гран при също се смята за силен коз по отношение на зрителите в Германия, но явно всичко това не е достатъчно.

В петък посетителите на Хокенхайм бяха 38 000, стигнаха 50 000 за квалификацията и почти 60 000 в деня на състезанието. През 2005 г. например зрителите на пистата са били 110 000, през 2008-а – 78 000 и 65 000 преди две години.

Най-сериозната причина за отлива на хора е цената на билетите. Те са твърде високи, тъй като това е единственият доход за организаторите на надпреварата (както и на останалите в календара), а всички са засегнати от икономическата криза в глобален мащаб.

В същото време обаче в Испания – една от държавите, където ситуацията е наистина много лоша – 82 000 души отидоха на пистата Каталуния в неделя, за да гледат Фернандо Алонсо. Все пак шефът на Хокенхайм Георг Зайлер заяви, че този сезон пистата ще излезе на чисто откъм разходи и приходи.