Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Италия се опасяват Льоклер да не го сполети съдбата на Еймън...

В Италия се опасяват Льоклер да не го сполети съдбата на Еймън и Алези

5087
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка Ферари

Шарл Льоклер отчаяно се обади по радиото, след като изхвърча от пистата в загряващата обиколка на Гран при на Сао Пауло с репликата: „Защо толкова нямам късмет?!“ От Ферари все още не са уточнили причината, довела до проблема в неговия SF-23. В Италия обаче реагираха на ситуацията. Известният италиански журналист Лео Турини написа в коментара си след надпреварата на пистата Интерлагос, че се опасява Льоклер да не се окаже със съдбата на Крис Еймън или Жан Алези в Скудерията. Новозеландецът изкарва три сезона във Ферари – от 1967 до 1969 г. включително – с най-добро постижение от пето място в шампионата. Алези, смятан за един от най-големите таланти на поколението си, е пилот на Скудерията в продължение на 5 години (1991-1995 г.). За това време печели една победа.

„Наполеон е казал: „Предпочитам успешен генерал пред генерал с късмет“. Не знам дали Шарл Льоклер се интересува от биографията на Бонапарт, но в случая имаме класически пример за лош късмет. Късметът е сляп, но лошият такъв има отлично зрение“, написа Турини след Гран при на Сао Пауло

„След известно време ще ни обяснят, разбира се, защо Шарл дори не стигна до старта. Но каквато и да е техническата причина, сега трябва да говорим за човешката страна на проблема. Льоклер предизвиква много топли чувства у тифозите. Обикновените хора го обичат, защото са се научили да обичат не само неговата смелост. Съпреживяват случващото се с Льоклер и в най-трудните моменти от сезона на Скудерията. Той стана популярен благодарение на момчешкото си великодушие, но през петте му години във Ферари почти никога не получи шанс да кара автомобил, който да му позволи да се бори за победи в надпреварите. Често даже подиумът е трудно достижим, но Льоклер никога не сваля крака си от газта.“

„Точно поради тази причина, последната не би било зле да получи шанс за успех в Гран при. Сърцето ме боли като слушам теории как може да отиде в друг отбор. Накратко, Льоклер отчаяно се нуждае от добри резултати и психологическа подкрепа. Много ми се иска късметът най-накрая да му се усмихне. В противен случай изпълзяват сенките на Крис Еймън и Жан Алези – достойни и смели пилоти на Ферари, които съдбата така и не благослови“, пише още Турини.

В „Ла Стампа“ заглавието бе „Ферари: Проблемите нямат край“. В „Ла Република“ доразвиха идеята на Льоклер за поклонничество пътешествие. От Райънеър пък направо предложиха да закарат монегаска до Лурд. Градът е един от най-важните за поклонниците в Европа заради светилището на Света Богородица, където се твърди, че стават чудеса.