Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Канада твърдят, че стартът в Монреал е отменен; от F1 настояват,...

В Канада твърдят, че стартът в Монреал е отменен; от F1 настояват, че още се водят преговори

1444
0
Гран при на Канада, Монреал, Жил Вилньов
снимка: Пирели

Съдбата на Гран при на Канада все още е неясна, след като в рамките на половин ден се появиха противоречиви информации относно състезанието. Първоначално Радио Канада съобщи, че надпреварата в Монреал е отменена. След това обаче от Формула 1 настояха, че продължават да водят преговори за състезанието.

Според информацията на Радио Канада надпреварата на пистата Жил Вилньов е отменена поради опасения на здравните власти, че може да допринесе за разпространението на COVID-19, дори да се състои зад затворени врати. В момента в Квебек има задължителна 14-дневна карантина за пристигащите от чужбина. Същото изискване доведе до отлагането на Гран при на Австралия. Организаторите на Откритото първенство на Австралия по тенис опитаха с обща карантина на участниците и придружаващите ги лица, но и там имаше случаи на COVID-19. От Формула 1 бяха категорични, че няма как екипите за състезанието да изкарат две седмици в изолация. Така състезанието на Албърт парк бе отложено за ноември.

В Квебек също не желаели да отстъпят от изискването за 14-дневна карантина. Здравните власти не били удовлетворени от предоставените от Формула 1 варианти за намаляване риска от разпространение на коронавируса до минимум. Федералното правителство все още не се е произнесло по въпроса.

Докато информацията за отмяна на Гран при на Канада се разпространяваше обаче, говорител на F1 заяви, че дискусиите с промоутъра продължават. Допълнителен коментар бе отказан.

Досега в календара за сезон 2021 няма отменени надпревари. Стартът в Китай официално все още се води отложен, макар да няма насрочена нова дата. Смята се, че Истанбул парк в Турция може да замести Канада, ако състезанието официално падне.