Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Катар все още не са готови да посрещнат Формула 1

В Катар все още не са готови да посрещнат Формула 1

63
0
Катар,Лосаил

Вчера на пистата Лосаил в Катар бе проведен първият кръг от световният шампионат по мотоциклетизъм. От 2004 г. в близост до столицата Доха ежегодно има състезание, а от 2007 г. там е откриването на сезона. През 2008 г. пък бе направено първото състезание на изкуствено осветление или около половин година преди това да се случи във Формула 1.

След отлагането на състезанието в Бахрейн през 2011 г. дори се заговори за кратко, за възможността Лосаил да приеме надпреварата. За момента обаче страната, в която ще се проведе световното първенство по футбол през 2022 г. не показва особен интерес към Формула 1. Или поне нещата стояха по този начин преди Марк Жене с Ферари да направи демонстрация през януари в столицата Доха.

Разбира се веднага започнаха да се задават въпроси, на който Насър Халифа Ал-Атия, президент на катарската федерация по моторни спортове (QMMF) отговори. Според него провеждането на състезание от Формула 1 на Лосаил не е възможно.

„Все още не е, но може би в бъдеще ще бъде“, цитиран е той от вестник The Hindu. „Направихме някои промени, като например входовете и изходите на съоръжението, но за да посрещнем състезание от Формула 1 трябва да направим още допълнителни реконструкции. Така например трябва да се направи кула за рейс контрола, да се изградят нови сгради и още доста неща.“

Все пак на това трасе са се провеждали състезания от GP2 Азия.

Ал-Атия обаче не изключва в бъдеще Катар да стане част от календара на Формула 1.

„Зависи от това, какво ще желае правителството. Защото възможностите са тази писта да бъде преустроена или да бъде изградена нова.“

Връзките с Формула 1 обаче вече са налице. Още преди няколко години екипът на Уилямс изгради там технологичен център. В началото на февруари пък инвеститорска група от Катар стана съсобственик на пистата Силвърстоун.