Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Война в Мерцедес

Война в Мерцедес

49
0
2014,Люис Хамилтън,Нико Розберг

Война в Мерцедес – така определиха ситуацията в тима от Бракли част от медиите след случилото се във втората обиколка на Гран при на Белгия. Ударът между Люис Хамилтън и Нико Розберг е най-обсъжданата тема от Спа.

Според английската преса случката може да доведе до напускане на Хамилтън. В „Таймс” съперничеството между световния шампион за 2008 г. и съотборника му е най-острото от това на Ален Прост и Аертон Сена.

– Спортът има нужда от битки и Формула 1 се сдоби с такава. Добрата новина е, че този дуел бързо се превърна в нещо, което не бива да се изпуска. Лошата е, че Мерцедес възнамеряват да го потушат с отборни заповеди. [Даниел] Рикиардо казва, че вижда „само прекрасни неща напред”, останалите съзират беди – се допълва в материала.

„Сън”, ВВС, espn.co.uk наричат положението война.

– Хамилтън и Розберг са в открита война един с друг – пише още в „Сън”. – Хвърлят отбора си в хаос, а изглеждащият като непоправим разрив в отношенията между пилотите може да накара Хамилтън да напусне след 15 месеца. Световният шампион за 2008 г. взима 17 млн. паунда на година, договорът му с Мерцедес изтича в края на следващия сезон, а той още не се е съгласил на нови условия. Сега може да преразгледа опциите си, след като Розберг вече потвърди контракт за следващите три години.

В „Дейли Мейл” се посочва, че е било въпрос на време да се случи някакъв подобен инцидент. Според публикацията ситуацията е ескалирала след загубата на доверие между двамата пилоти в Будапеща миналия месец:

– Изглежда няма съмнение, че Розберг има желание да играе мръсно, за да спечели шампионата. В негова защита – той вярва, че Хамилтън би сторил същото. Розберг би могъл дори да заяви, че неговото поведение е директен отговор спрямо предишното незачитане от страна на Хамилтън към правилата на отборната работа. Със слаб и неопитен мениджмънт вероятността за саморазрушителна катастрофа бе по-голяма.

В „Телеграф” пък се развива тезата дали разривът в Мерцедес няма да доведе до напълно неочакван шампион в лицето на Рикиардо, който се доближава до Розберг и Хамилтън в класирането.

В немския „Билд” се посочва, че последното състезание е оборило всички твърдения за скучна Формула 1, за липса на напрежение в състезанията и на характери сред пилотите:

– Дуелът между Розберг и Хамилтън наелектризира спортния свят. Най-после, най-накрая двама пилоти се борят да достигнат една и съща цел: да спечелят титлата, без значение на каква цена. Шефовете на Мерцедес Ники Лауда и Тото Волф им дадоха зелена светлина. И това доведе до катастрофа. И двамата са номер 1. И двамата са в най-добрата кола този сезон. Всеки е наясно, че не се случва всяка година да имаш подобен автомобил. Себастиан Фетел чувства точно това в Ред Бул. Той изкара четири години в подобен болид и стана четири пъти шампион. Сега Розберг и Хамилтън са зад волана на „сребърни стрели”, една от които трябва да спечели. Затова се борят за всеки милиметър, стигат абсолютния лимит. Розберг бе с около два сантиметра по-близо до Хавилтън в Белгия (и го удари). Това е чиста надпревара. И феновете искат да гледат такава!

В материала е цитиран Герхард Бергер, който казва, че реакцията на мениджмънта на Мерцедес – изявленията как подобно нещо е недопустимо – е предвидима. Според бившия пилот от Формула 1 обаче, когато двама състезатели от такъв калибър се борят един до друг на пистата, нещо неминуемо се случва.

– Освен това в онзи завой може да се изпреварва, други успяха. Маневрата не бе самоубийство и доведе до нормален състезателен инцидент. И няма никакво значение дали това се случва във втората, 33-ата или 58-ата обиколка. Като пилот виждаш възможност и опитваш. Нищо друго не накара Нико да тръгне напред – допълва Бергер.