Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Макларън се радват на неочакваното трето място на Норис. Астън Мартин...

В Макларън се радват на неочакваното трето място на Норис. Астън Мартин иска да се бори за добри точки

2506
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Макларън

В Макларън не скриха радостта си от това, че четвъртото място на Ландо Норис в квалификацията за Гран при на Австралия се превърна в трета позиция на грида вследствие на наказанието на Серхио Перес. Англичанинът така или иначе се класира на втора редица и бе доволен от представянето си.

„Доволен съм от деня. Мисля, че добре се получиха нещата след трудното начало. Имам известни проблеми с баланса от самото начало на уикенда. Променихме малко настройките преди съботните сесии и резултатът бе добра стъпка напред, така че сега се чувствам по-щастлив“, обясни Норис

„Усещането зад волана бе, че ми е по-комфортно. Винаги в такива случаи успявам да извлека още скорост. Така че голямо благодаря на всички и на пистата, и в Уокинг за помощта от снощи досега. Надявам се да превърнем това представяне в добри точки“, допълни Норис.

Оскар Пиастри днес остана зад съотборника си. В самата квалификация се класира шести, но за старта на домашната си надпревара ще е пети – пак заради наказанието на Перес.

„Прилична сесия. Може би направих най-добрия си тур малко рано! В Q2 се справих наистина страхотно, но не можах да го повторя в Q3. Затова и изпитвам малко смесени чувства“, призна Пиастри.

Австралиецът допълни, че според него колата има добро състезателно темпо.

Девети и десети пък бяха пилотите на Астън Мартин в квалификацията на Албърт парк, като този път Ланс Строл бе пред Фернандо Алонсо

„Колата вървеше добре, намерих приличен ритъм. В Q3 имаше един момент, когато сбърках в девети завой – там загубих 0,3-0,4 сек. До този момент обиколките ми бяха силни. Затова мисля, че можехме да сме някоя и друга позиция по-напред, ако не бях допуснал грешка. Утре в състезанието гумите ще се износват сериозно и затова според мен всичко ще зависи от управлението им. Целта ще е да вземем добри точки“, коментира Строл.

Алонсо също имаше грижи по пистата в Мелбърн в Q3. Шефът на тима Майк Крак обясни, че двукратният световен шампион е карал с повреда на пода

„Първата ми обиколка в последния сегмент не бе особено добра – изхвърчах в чакъла на шести завой. Моя грешка. Заради това накрая не бяха напълно уверен в колата си и положението бе сложно. Мисля, че тук сме може би по-малко конкурентоспособни, отколкото в Джеда. Болидът се пързаляше и бе чувствителен по отношение промените на вятъра. Поведението му не бе постоянно. Целта за днес бе общо-взето да класираме и двете коли в Q3, което и направихме“, каза Алонсо.

„Много неща ще се случат утре. Няма да е леко състезание за гумите – грейнингът тревожи всички. Да видим дали ще се справим по-добре с това от останалите“, добави испанският пилот на Астън Мартин.