Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Макларън са отворени към пълна заводска програма в Индикар

В Макларън са отворени към пълна заводска програма в Индикар

60
0

В тима на Макларън са отворени към идеята за участие с пълна заводска програма в шампионата на Индикар в бъдеще. Това заяви основният акционер на Макларън Груп Мансур Оджех. През този сезон екипът ще участва в Инди 500 за първи път от 38 г. благодарение на екипа на Андрети Аутоспорт, който ще подготви шасито Dallara DW12 с подкрепата на Хонда и Макларън, а пилот ще бъде Фернандо Алонсо.

Макларън е печелил 500-те мили на Индианаполис 3 пъти през 70-те години на миналия век. Първо през 1972 г. чрез Марк Донахю с шаси на Макларън и екипа на Пенске, а след това със свое шаси и отбор през 1974 и 1976 г. чрез Джони Ръдърфорд. Последното участие на тима в Индикар бе през 1979 г., след което програмата бе прекратена.

„Присъствах на Инди 500 и си тръгнах изключително впечатлен от обхвата и мащаба на това огромно и добре организирано събитие и от ентусиазма на стотиците хиляди фенове, които присъстваха, заяви Оджех. – Повече от 30 години след победите на Макларън в състезанието, съм доволен и горд, че ще започнем нова Индикар ера за Макалрън, този път с Андрети Аутоспорт и Хонда.

Инди 500 ще бъде единственото състезание, в което ще участваме от Индикар този сезон. Но това може да се случи отново в следващите години. Дори е възможно да направим свой заводски тим за шампионата в един момент в бъдеще. Също така може да влезем в 24-те часа на Льо Ман отново. Спечелихме го през 1995 г. с нашия Макларън F1 GTR.”

Екипът на Андрети има 4 победи в Инди 500, като две от тях са в последните 3 години – през 2014 г. и през миналия сезон с Александер Роси. Затова в тима вярват, че Алонсо ще бъде поне в средата на колоната, въпреки липсата си на опит в този шампионат и на овали по принцип.