Начало Избрани В Мерцедес не се притесняват от преминаването на Де Врийс в лагера...

В Мерцедес не се притесняват от преминаването на Де Врийс в лагера на Ред Бул

1344
0
Ник де Врийс, Мерцедес
Ник де Врийс, снимка Мерцедес

Техническият директор на Мерцедес Майк Елиът заяви, че не се притеснява от преминаването на Ник де Врийс в Алфа Таури. Нидерландецът ще се състезава за втория отбор на Ред Бул от сезон 2023 на мястото на Пиер Гасли. Макар да подписа договор с австрийския екип, Де Врийс остава част от Мерцедес до края на настоящата кампания.

27-годишният състезател е резервен пилот на тима от Бракли още от сезон 2020 и редовно присъства в бокса. Бившият световен шампион във Формула Е кара автомобила W13 в първата петъчна тренировка във Франция. Освен Мерцедес, той управлява и автомобилите на Астън Мартин и Уилямс.

Макар да бе част от Мерцедес, Де Врийс избра да стане пилот на Алфа Таури. Нидерландецът вече не присъства на всички срещи на екипа и не получава никаква техническа информация.

Въпреки че ще бъде част от семейството на Ред Бул, Де Врийс ще управлява болида на Джордж Ръсел в Мексико. По този начин Мерцедес ще спази изискването на F1 за млади пилоти.

Според Елиът, германският отбор не се притеснява, че де Врийс ще се запознае с най-новите разработки на отбора, преди да се отправи към лагера на Ред Бул.

„Наистина сме доволни от възможността, която получи. Може би е жалко, че отива в друг лагер, но просто така е решил“, сподели Елиът.

„Вярвам, че Ник той заслужава тази възможност, защото показа че е много добър пилот. Присъствието му в гаража е много ценно за нас. Той е наистина приятен човек, много е нахъсан и разбира отлично автомобила.“

„Затова смятам, че имаме вяра в него и можем да го качим в колата и да ми позволи направи тестове с нея. Можем му се доверим, че няма да гледа нещата, които не искаме да гледа, и смятам, че ще свърши добра работа.“

Елиът отбеляза, че де Врийс е направил сравнително малко симулации с автомобила в F1, тъй като е бил съсредоточен върху собствената си състезателна програма.

„Той прекара известни време в симулатора. Но не трябва да забравяме, че той се състезаваше и във Формула Е и фокусът му беше в този шампионат.“

Но отново иска да кажа, F1 се променя толкова бързо. В момента ученето върви с такова силно темпо. Според мен всичко, което е научил преди година едва ли ще ми бъде полезно в бъдеще. Това, което той може да си вземе оттук, е по-скоро начинът, по който работим заедно, нашите процеси и нашите системи.“

Както казах, предполагам, че искаме да му пожелаем късмет. Смятам, че той е много почтен в отношенията си с нас, така че нямам притеснения относно това дали ще изнесе информация на Ред Бул.“

Самият Де Врийс заяви, че за разлика от Ръсел никога не е бил протеже на Мерцедес и е можел сам да реши по какъв път да поеме.

„Предполагам, че през последните няколко години бях възприеман като пилот на Мерцедес, защото се състезавах за тях във Формула Е и бях резервен пилот във Формула 1“, каза нидерландецът.

„Но освен тези договори не е имало други връзки с Мерцедес. Разбира се, през годината изградихме много приятелски отношения. Благодаря на всички в Бракли, които много ме подкрепиха и ми помогнаха.“

„Но в същото време съм тук, за да се грижа за собствения си интерес. Надявам се, че те са разочаровани, защото са загубили нещо. Не знам! Можете да им зададете този въпрос. Но също така смятам, че те са доволни от мен и се радват, че догодина ще получа възможност да участвам в F1“, добави Ник де Врийс.

Миналата седмица бившият шампион във Формула 2 и Формула Е посети фабриката на Алфа Таури във Фаенца и започна подготовката си за сезон 2023.