Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Мерцедес се надяват да са направили достатъчно, за да водят борба...

В Мерцедес се надяват да са направили достатъчно, за да водят борба и в двата шампионата догодина

3098
0
Мерцедес F1
снимка: Майкъл Потс

В Мерцедес се надяват да са направили достатъчно, за да водят борба и в двата шампионата на Формула 1 догодина. Техническият директор Джеймс Алисън заяви, че в момента не знае дали Мерцедес ще води битка регулярно за победи през 2024 г.

„Надявам се да сме вложили достатъчно в програмата, по която работим, за да се върнем в такава позиция. Какво означава „връщане към успехи“? Спечелване на шампионата? В моята глава винаги става дума за шампионати. Това е Формула 1: първенство при пилотите и при конструкторите“, сподели в подкаст Алисън.

„Надявам се да сме направили достатъчно, за да си дадем шанс да водим борба и в двата шампионата“, продължи техническият директор на Мерцедес

„Ако погледнете историята на Формула 1, то статистиката е против нас. Един отбор не се възстановява от такива проблеми след предходен пик за времето, което ние сме си поставили като цел. Но въпреки това програмата ни е доста амбициозна. Имаме сериозен прогрес по работата за колата за догодина. Дали ще е достатъчен или не, само времето ще покаже. Но аз се надявам на добрия вариант и знам, че колегите ми ще се надяват на същото“, допълни техническият шеф на Мерцедес.

Алисън сподели също така, че когато един тим като Мерцедес е бил толкова дълго време на върха и след това преживее пропадане като това от последните две години, то чувството е доста дезориентиращо. В самия екип не всички са толкова оптимистично настроени като него. Шефът на отбора Тото Волф сподели по време на финалния състезателен уикенд в Абу Даби, че е песимист по природа. Освен това каза, че при толкова голяма, цялостна промяна на концепцията на болида, каквато прави Мерцедес в момента, има вариант и да се сбърка.

„През живота си не съм бил оптимист за нищо. Това звучи като че ли съм доста нещастен, но ме е предпазвало. Управлението на очакванията плюс упорит труд са ключовете, защото винаги смятам, че не съм вложил достатъчно усилия. За догодина променяме концепцията.“

„Отделяме се изцяло от досегашния модел като шаси, разпределение на теглото, въздушни потоци. Буквално почти всички елементи са променени. Само така ще имаме шанс“, посочи Волф

„Същевременно може и да объркаме нещата. Всичко е възможно: да не спечелим толкова, колкото очакваме от тази крачка, да направим голяма стъпка напред, да настигнем съперниците и да се състезаваме в челото. Ако ме питате днес, ще получите скептицизъм, но това е начинът, по който този отбор продължава да натиска и да не се предава“, каза още ръководителят на Мерцедес в Гран при.