Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Монако са убедени, че скоро ще имат нов договор за старта...

В Монако са убедени, че скоро ще имат нов договор за старта си в F1

988
0
Монако
Монако, снимка Алфа Ромео

Монако най-вероятно ще остане в календара на F1 и след 2022 г. Това заяви президентът на автомобилния клуб на страната (АСМ) Мишел Боери. Сделките на F1 с нови места за провеждане на състезания като Лас Вегас, Маями или Катар поставят под въпрос бъдещето на няколко исторически състезания, чиито домакини са Франция, Монте Карло и Белгия.

Тясната улична писта в Монако е оцеляла през всичките седем десетилетия в F1. Причината е историческият статус на събитието и вечният му блясък, който досега нямаше аналог в нито една друга надпревара.

Преди няколко седмици изпълнителният директор на Макларън Зак Браун предположи, че присъствието на Монако в календара на F1 вече не е гарантирано на фона на нови дестинации като Маями и Лас Вегас.

„Монако трябва да се съобрази с търговските условия на другите Гран при. Също така може би трябва да поработи върху начините, по които да адаптира пистата си. С увеличаването на автомобилите, състезанията по тесните улици на Монте Карло става все по-трудни“, коментира Браун.

По време на общото събрание на маршалите на пистата на ACM тази седмица, президентът Мишел Боери категорично отхвърли слуховете за края на Монако като място за провеждане на кръг от F1.

Бих искал да се спра на това, което се появи наскоро в пресата. На някои места се пишеше, че можем да срещнем трудности след състезанието през 2022 г. , тоест още през следващата година, каза Боери, цитиран от френската медия Auto-Hebdo.

Предполага се, че таксите, искани от Либърти Медия, са твърде високи за Монако. Затова то няма да бъде домакин на състезанието в бъдеще.“

„Това не е вярно. Все още водим разговори с тях [Либърти Медия]. Съвсем скоро очакваме да постигнем споразумение и да подпишем договор.“

Не знам дали той ще обхваща 3 или 5 години. Това са само подробности“, завърши Мишел Боери.

По този начин изглежда, че Монако ще продължи да предлага своя бляскав и престижен декор на F1 поне още няколко години. Освен Формула 1, пистата по улиците на Монте Карло приема кръг и от Формула Е.