Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Порше са готови с двигател за F1 от 2021 г.

В Порше са готови с двигател за F1 от 2021 г.

3268
0
Порше

В Порше са създали и тествали двигател, който може да бъде използван във Формула 1 през 2021 г., ако компанията реши да влезе в спорта. Немският производител не е участвал в Гран при от близо 30 години. За последно той доставяше мотори на екипа на Футуърк през 1991 г.

Порше се оттегли от участие в Световния шампионат за издръжливост във висшата категория LMP1 след 2017 г., когато спечели надпреварата. Решението беше на компанията-майка Фолксваген груп. Тя насочи вниманието си към Формула Е (чрез Ауди) и потенциално влизане като доставчик на мотори във F1.

Шефът на Порше Моторспорт Фриц Енцингер заяви, че преди компанията да реши да се оттегли от LMP1 в WEC, тя е започнала да разработва 6-цилиндров мотор. Той е бил замислен да се използва в надпреварите за издръжливост.

Но след решението за напускане на WEC, в Порше са стигнали до извода, че той би могъл да бъде използван и във F1. Особено при положение, че от 2021 г. отпадне хибридната система MGU-H, каквато вероятност има. Ако последното не се случи, според Енцингер моторът би бил интересен за суперспортните коли.

Енцингер заяви още, че въпросният 6-цилиндров двигател е готов и вече е тестван. Екип от 20 до 25 техници се занимава с него, като те анализират възможностите му за използване в различни серии. Според боса той може да бъде пригоден за най-различни шампионати, включително Формула 1.