Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Порше са приключили проучванията, няма да са част от F1 по...

В Порше са приключили проучванията, няма да са част от F1 по никакъв начин от 2026 г.

1527
0
Порше лого
снимка: Порше

В Порше са приключили проучвателната си програма и са взели решение да не участват по никакъв начин във Формула 1 от 2026 г. Информацията е на the-race.com. Според нея Порше ще се съсредоточи върху настоящата си програма в други дисциплини от автомобилния спорт. Автомобилният производител работи по проекта 963 хиперкар за 24 часа на Льо Ман. Има отбор във Формула Е. Интересът към Формула 1 оставал, но Порше няма да е част от Гран при в средносрочен план.

Порше и Ауди, които са собственост на концерна Фолксваген Груп, бяха най-ухажваните автомобилни компании през последните години и при създаването на новите технически правила за F1

Техни представители присъстваха на срещи на екипите и производителите на задвижващи системи с ФИА и ръководството на спорта. Бяха направени отстъпки като премахването на MGU-H за новите агрегати, които ще се използват от 2026 г. В крайна сметка обаче само Ауди ще стане част от Гран при след по-малко от три години.

Порше водеше най-сериозни преговори с Ред Бул. Искаше да купи дял, вследствие на което Хелмут Марко и Кристиан Хорнер прекратиха разговорите. Двамата искаха да запазят автономността на екипа, с която толкова се гордеят. Обосновката им бе, че независимостта на тима от Милтън Кийнс от голяма корпоративна структура им дава изключителна свобода и бързина при взимане на решения. След смъртта на Дитрих Матешиц обаче ръководството на компанията Ред Бул е различно и разглежда всички проекти. В Саудитска Арабия към отговарящия за спортните проекти Оливер Минцлаф, който вече няколко пъти присъства на Гран при надпревари, се присъедини и оглавилият целия бизнес с енергийни напитки на компанията Франц Вацлавик. Засега няма индикации за някакви промени.

След провала на преговорите с Ред Бул от Порше заявиха, че ще продължат да проучват дали има възможност по някакъв начин да се включат във Формула 1. Този процес приключва сега. Ауди вече започна да купува дялове от Заубер, като постепенно ще придобие контролния пакет от швейцарския екип.