Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Ред Бул също много ядосани от преминаването на Мекис във Ферари

В Ред Бул също много ядосани от преминаването на Мекис във Ферари

22
0
Кристиан Хорнер,Маурицио Аривабене,Тото Волф

В екипа на Ред Бул също са много недоволни от преминаването на досегашния състезателен заместник-директор на ФИА и шеф по сигурността на федерацията Лоран Мекис във Ферари. Това заяви спортният директор на „биковете“ Кристиан Хорнер по време на пресконференцията на шефовете на отборите в Австралия.

Мекис ще трябва да изтърпи 6 месечен период, в който няма да може да работи за други компании в спорта, след което през септември да стане част от Скудерията. При обявяването на новината веднага започнаха спекулации, че той може да принесе със себе си важни технически разработки на отборите в Маранело.

Недоволството си веднага изразиха от Макалрън. Според Хорнер от Ферари са нарушили джентълменското споразумение между отборите отпреди само няколко седмици, според което работещи хора във ФИА да не могат да започват работа за отбори от шампионата, без да се минали поне 12 месеца.

„За мен това е голям проблем, защото първо е разочароващо след срещата на Стратегическата група, където ФИА, ФОМ и всички шефове на отбори присъстваха, и на която бе дискутиран случая с Марчин Будковски и преминаването му в Рено от есента на миналата година, каза Хорнер.

– Имаше голямо притеснение относно това ключови хора на ФИА да отиват в даден отбор, както стана в случая с Рено. Всеки отбор го намери за недопустимо. Имаше ясна позиция, че трябва да са минали поне 12 месеца транзитен период. И само няколко седмици по-късно Ферари нарушава това.“

Според Хорнер най-разочароващото е било това, че точно президентът на Ферари Серджо Маркионе е настоявал за 3-годишен преходен период, а малко след това тимът е предприел нещо в съвсем различна посока. Според Хорнер това прави проведените дискусии просто загуба на време.

В тази връзка спортният шеф на Ферари Маурицио Аривабене, който също бе на пресконференцията, каза, че в тима са спазили закона и не са нарушили никакво споразумение, тъй като правно и законово такова не е имало.

Било е оставено на адвокатите на ФИА да решат какво да се предприеме при подобни случаи на преминаване на хора на ФИА в отборите и обратно и те да излязат със становище на следващата среща на Стратегическата група, която ще е на 17 април.

Според Тото Волф от Мерцедес преминаването на Мекис във Ферари не е голям проблем, тъй като за разлика от Будковски, той не е разполагал със същия тим техническа информация, както Марчин. Той е отговарял за други дейности и това като цяло няма да донесе някакво важно предимство на Ферари.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter